Рідкісне явище "плачучої ікони" помітили служителі церкви Святих Кирила і Мефодія в болгарському місті Бургас. Ікона Пресвятої Богородиці вперше "заплакала" в закритому вже рік для прихожан храмі.

Дана святиня є однією з найстаріших в церкві. Її привезли з Росії в якості дару близько 100 років тому. Місцеві священики не пам`ятають, щоб подібне коли-небудь траплялося, повідомляє ІТАР-ТАРС. "Ми збентежені цим явищем, то, є на те причина. Може бути, це сталося тому, що храм фактично руйнується", - сказав отець Петро, закликавши мирян до молитви.

Кирило і Мефодій - найбільш шановані святі в Болгарії, так як вважається, що саме тут вони створили перший слов`янський алфавіт.

Відео дня

Будівництво церкви Святих Кирила і Мефодія почалося в Бургасі в 1895 році, після звільнення Болгарії від 500-річного османського владицтва в ході російсько-турецької війни 1877 - 1878 років. А відкрила двері для прихожан вона в 1907 році.

Архітектура цієї церкви вражає багато прикрашеними фасадами і своїм чудовим куполом. Різьблений дерев`яний іконостас церкви був створений в 1930 році відомим майстром і іконописцем, якого звали Крума Кошаревскій. Інтер`єр собору прикрашений майстерними арками, а оброблений мармуром і малахітом.

Після пожежі в 1953 році внутрішнє оздоблення церкви і безліч ікон були пошкоджені. Реставраційні роботи закінчилися в церкві тільки в 1994 році.

А в 2010 році під сусідній з церквою площею почалося будівництво підземної парковки. У результаті проведених робіт було завдано серйозної шкоди конструкції будівлі. І в 2011 році храм був закритий у зв`язку з небезпекою для парафіян.