20 березня 2013 року Папа Римський Франциск зустрівся з головою Відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського Патріархату митрополитом Волоколамським Іларіоном. Зустріч пройшла в Державному секретаріаті Ватикану.

На початку бесіди голова ВЗЦЗ передав Папі Франциску теплі привітання й подяку за молитви від Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, зазначивши, що Предстоятель Руської Церкви уважно стежив за обранням та інтронізацією римського понтифіка. Голова ВЗЦЗ підніс Папі книгу Святішого Патріарха Кирила «Свобода й відповідальність» іспанською мовою. У свою чергу понтифік передав найщиріші благі побажання Предстоятелю Руської Православної Церкви.

Під час бесіди митрополит Іларіон розповів про життя й служіння Руської Церкви, висловивши сподівання на те, що за нового понтифікату будуть закріплені ті зрушення на краще, які намітилися у взаєминах між Руською Православною Церквою і Римсько-Католицькою Церквою за Папи Бенедикта XVI. Як зазначив голова ВЗЦЗ, Московський Патріархат надає великого значення розвитку відносин із Католицькою Церквою, зокрема, у сфері соціального служіння, допомоги бідним і знедоленим, у справі захисту гнаних.

Відео дня

Митрополит Іларіон поінформував понтифіка про проблеми, які зберігаються у відносинах між двома Церквами, висловивши сподівання на те, що за нового понтифікату будуть знайдені шляхи до їх вирішення.

На завершення зустрічі голова ВЗЦЗ підніс Папі Франциску дар Святішого Патріарха Кирила — образ Божої Матері «Призри на смирення». «Перші кроки Вашої Святості після обрання були позначені печаттю смирення», — відзначив митрополит Іларіон, вручаючи ікону понтифіку. Папа відповів: «Я не маю смирення, і я прошу вас молитися про те, щоб Господь дарував мені його».

Патріархія.ru