У перші чотири дні Великого посту в усіх храмах і монастирях Української Православної Церкви читається Покаянний канон преподобного Андрія Критського. Він звучить як вихідний тон, що визначає всю великопісну мелодію. Канон розділений на чотири частини й читається за Великим Повечір’ям.

У деяких храмах читання Покаяного канону здійснювали архіпастирі УПЦ.

У понеділок першої седмиці Великого посту в храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських Святої Успенської Києво-Печерської Лаври Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив читання першої частини Великого покаянного канону.

Відео дня

Після прочитання Великого покаяного канону Блаженніший Владика звернувся до вірян з такими словами: «Молитва це той засіб, котрий приводить нас до Бога. Господь дає нам можливість звертатися до Нього зі словами прохання і ми віримо, що за молитвами Церкви Сам Господь допомагає нам і посилає Свою благість, любов та милосердя. Ми маємо таке дерзновення – звертатись до Бога, що важко й подумати, але не використовуємо цю можливість і в цьому наша біда. Молитва тоді буває достойною і спасає нас, коли ми хоча б деколи, повторюючи її слова, переймаємося добротою, довготерпінням та взаємною любов’ю. В дні Великого посту дуже багато значить прощати своїм ближнім, прощати незалежно від того, як вони відносяться до нас. Якщо ми не прощаємо ближнім, тоді й не простить нам Отець Небесний. І ця заповідь надихає людину і посилає нову силу й нову благодать. Це так просто, це так сердечно, це так реально, що не спастися може тільки той, хто цього не бажає. Тому ті труди, які Господь пропонує нам, ми повинні приймати з радісним серцем і радісною душею, і радіти кожній годині кожного дня нашого життя. Свята Чотиридесятниця відкриває нам милість і благість Божу, Свята Чотиридесятниця дарує нам повну свободу, щоби ми мали доступ до Джерела нашої святості та усього святого і богоугодного. Нехай Господь укріпить кожного і укріпить його серце, щоби воно любило Бога і любило ближнього».

***

В цей же вечір вікарій Київської Митрополії єпископ Ірпінський Климент звершив читання першої частини канону преподобного Андрія Критського у Свято-Троїцькому храмі м. Ірпіня.

***

Також митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел звершив читання першої частини покаянного канону в храмі святих благовірних князів Бориса і Гліба міста Вишгорода. Після читання канону митрополит Павел звернувся до духовенства та богомольців зі словом настанови.

***

У вівторок, другий день Великого посту, читання Великого покаяного канону продувжували звершувати архієреї нашої Церкви. Секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр звершив Велике повечір`я з читанням другої частини Великого покаянного канону у Спасо-Преображенському соборі.

Використано матеріали сайту УПЦ

***

Складений майже 1200 років тому, Великий покаянний канон в усьому, окрім розмірів, подібний до інших. Утім, він має ще й ту особливість, що складається з дев`яти пісень, на відміну від звичайних богослужбових канонів, які не мають другої пісні. До тропарів канону додається приспів: «Помилуй мене, Боже, помилуй мене».

Преподобний Андрій Критський, зібравши у Великому каноні воєдино події старозавітної й новозавітної історії від падіння праотця Адама до Вознесіння Христового, подає їх у дусі глибокого сердечного каяття, з надзвичайною майстерністю співставляючи кожну з них зі станом грішної душі. Цей канон, як писав протопресвитер Олександр Шмеман, можна назвати покаянним плачем, що розкриває нам усю безодню гріха й перевертає душу каяттям і надією. Свята Церква пропонує нам саме ці піснеспіви в перші дні посту, адже Великий піст - це час покаяння й очищення.

«Православіє в Україні»