11 січня, в день пам’яті преподобного Лаврентія Чернігівського, Божественну літургію у Свято-Троїцькому кафедральному соборі міста Чернігів очолив архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій.

 

Наприкінці богослужіння був відслужений молебень перед чесними мощами преподобного Лаврентія.

Відео дня

 

Після відправи архіпастирі зустрілися з головою Чернігівської облдержадміністрації Володимиром Хоменком. Під час зустрічі сторони обговорили коло питань церковно-державних відносин у регіоні на сьогоднішній день та намітили напрямки співпраці на майбутнє.

 

***

20 років тому, 22 серпня 1993 року, Архієрейським Собором Української Православної Церкви схиархімандрит Лаврентій (Проскура Лука Овсійович, 1868 -1950 рр.) був причислений до лику святих у чині преподобного.

 

За своє життя преподобний Лаврентій прославився особливою любов’ю до Господа. Він був ревним хранителем православного віросповідання. Окрім того, преподобний Лаврентій Чернігівський мав унікальний дар зцілення душевних та тілесних недугів, завжди допомагав людям своїми словом, молитвою та християнською любов`ю. Преподобний Лаврентій вважається Чернігівським покровителем та захисником, до нього люди прибігають з молитвами, та просять підтримки, допомоги та наставлянь. Як відомо, особисто знав преподобного Лаврентія Предстоятель Української Православної Церкви, котрому старець передбачав возведення на кафедру Київських Митрополитів.