У ніч з 6 на 7 січня 2013 року, у свято Різдва Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив у кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя Різдвяне богослужіння — велике повечір`я, утреню й Божественну літургію. Після закінчення Літургії Святіший Патріарх Кирил звернувся до пастви з Первосвятительським словом.

Дорогі владики й отці, брати й сестри, усіх вас сердечно вітаю з великим світоспасенним світлим святом Різдва Христового! Це свято нас єднає з найважливішою подією історії — з народженням у Віфлеємі Сина Божого і Сина Людського — Ісуса Христа, Спасителя світу.

Одне тільки слово «Спаситель» відкриває нам таємницю Його народження, пришестя у світ, мету Його служіння. Спасіння — це те, про що мріє кожна людина в різних життєвих обставинах. Зазвичай ми говоримо про спасіння, коли йдеться про життя і смерть. Але як часто ми потребуємо вирішення конфліктів, подолання труднощів, перемоги над хворобами! Як часто ми потребуємо того, щоб зробити свій внесок у зміну на краще життя нашої сім`ї, або суспільства, або всього народу. Ми зазвичай не використовуємо слово «спасіння», але саме це слово і покриває всі справжні сподівання будь-якої людини.

Відео дня

Господь прийшов, щоб спасти нас. І найголовніше і велике спасіння в тім, що Він дає нам сили перемагати зло, отже, успадковувати Царство Боже. Але Він дає нам також сили перемагати будь-яку неправду і будь-яке зло в нашому житті, бо якщо ми з Ним і якщо Його благодать, Його сила простягається на нас, то ми здатні перемагати будь-які скрутні, несправедливі, конфліктні обставини нашого життя.

Свято Різдва Христового вводить нас у розуміння того, що означає пришестя у світ Спасителя, Господа нашого Ісуса Христа, а тому це свято, крім усього того, що його супроводжує — і радість, і веселість, насамперед оновлює нашу віру, оновлює наше розуміння того, що таке бути християнином, допомагає нам краще зрозуміти, відчути, прийняти до серця спасенну місію Господа нашого Ісуса Христа.

І в цей радісний день Різдва Христового я хотів би побажати всім вам, народам історичної Русі, державі Російській, кожній родині, кожній людині милості Божої, незалежно від того, чи розуміє людина, що таке милість Божа чи не розуміє, приймає вона її чи не приймає. Я від усього серця бажаю милості Божої, щоб через цю милість змінювалися серця людські, являлася краса Божого творіння, являвся нам Божественний лик.

Зі святом вас усіх спасенного Різдва Христового! Амінь.