Найближчим часом світ побачить книга «Житіє преподобної матері нашої Марії Єгипетської» у викладі українською мовою. Книга видається з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира й рекомендована до друку Рецензійною комісією Української Православної Церкви, повідомляє Православіє в Україні.

Видання готує столична парафія святителя Спиридона Триміфунтського спільно з видавництвом «Соборність».

В Україні житіє святої Марії завжди було одним з улюблених домашніх читань. Тому книга розрахована як для читання у храмі, так і для особистого прочитання кожному, хто надихається покаянним прикладом святих.

Відео дня

Розповідь про святу Марію, яку знайшов преподобний Зосима у Прийорданській пустелі, була записана патріархом Єрусалимським Софронієм у VII ст. Однак, повість про святу й раніше поширювалася в усній монастирській традиції не менш як сто років.

Преподобна Марія Єгиптянка – одна з найбільш великих святих за всю історію християнства. Її життя – надзвичайне, надзвичайним був і шлях її навернення до Бога, її винятковий духовний подвиг та його плоди. У житії святої йдеться про її зречення від гріха, про довге покаяння в пустелі, про видимий знак прощення Божого.

Образ преподобної Марії Єгипетської є прикладом як великого покаяння грішниці, так і невимовного милосердя Божого до людини. Тому у житті кожного християнина він має надзвичайно важливий, якщо не знаковий, характер.

Недарма вшануванню святої присвячено не тільки перше квітня – день спогаду про її упокоєння, але й у п’яту неділю Великого посту – останню неділю святої Чотиридесятниці, перед якою в четвер відправляється особливе ранкове богослужіння – утреня з Великим каноном преподобного Андрія Критського, що називається «Маріїним стоянням». На Утрені з поклонами після кожної пісні покаянного канону згадують також і святу Марію з Єгипту словами: «Преподобна мати Маріє, моли Бога за нас».