«Ми бачимо благі зміни в житті української держави після приходу до влади Віктора Януковича. І дуже правильну позицію зайняв Президент, коли на відміну від свого попередника не став загравати з усіма підряд релігійними конфесіями, включаючи розкольників, а відразу дав зрозуміти всім, що є вірним сином канонічної Церкви. Він запросив на свою інавгурацію Патріарха. Це був сміливий і правильний крок», – заявив в інтерв`ю «Комсомольській правді» голова Відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон (Алфеєв), коментуючи релігійну ситуацію в Україні із закінченням «помаранчевого» режиму і приходом до влади В. Януковича.

Говорячи про головну проблему релігійного життя України, владика Іларіон наголосив, що «подолання розколу – справа дуже непроста, і воно не може здійснюватися за допомогою державної влади, яких-небудь заходів примусу». «Має дозріти всередині розколу усвідомлення тієї канонічної аномалії, в якій опинилися розкольники, багато з них–- не по своїй волі або самі того не усвідомлюючи. І повинно бути бажання возз`єднатися з Церквою. Тому що розкол – це відпадання від Церкви, якими б гаслами не прикривалися ті люди, які ініціюють розкол».

«Зараз, на жаль, ще немає масового повернення з розколу, хоча постійно приходять новини про те, що той чи інший прихід, той чи інший священик возз`єднався з канонічною Церквою. Ми сподіваємося, що розкол буде подолано, але для цього потрібно насамперед внутрішній, духовний подвиг усієї Церкви і тих людей, які опинилися сьогодні поза Церквою», – зазначив він.

При цьому митрополит Іларіон повідомив, що багато представників Київського Патріархату зараз залякані, оскільки, як стверджує він, за повернення в лоно Матері-Церкви їм погрожують розправою.

Відповідаючи на слова українських спостерігачів про те, що регулярні візити Патріарха Кирила в Україну тільки підштовхнуть зростання націоналізму в Україну, глава ВЗЦЗ МП висловив здивування, чому «Патріарх не повинен відвідувати свою паству», «зустрічатися з віруючими, які плачуть, коли він приїжджає, скандують «Наш Патріарх – Кирил». «Він повинен їх залишити на догоду чиїмсь політичним амбіціям? Думаю, що це обов’язок Патріарха – відвідувати свою паству незалежно від її національності, від того, якою мовою вона говорить», – підсумував митрополит Іларіон.