На честь 15-ої річниці створення Криворізької Єпархії УПЦ в Кривому Розі відкрито пам`ятний-архітектурний комплекс "10 заповідей".

Комплекс встановлений у Дзержинському районі в сквері біля будівлі Криворізького технічного університету, на перетин вулиць Костенко і XXII Партз`їзду. Ансамбль з 8-ми гранітних плит виконаний у формі скрижалей - за біблійним переказом подібні кам`яні плити-скрижалі з написаними на них заповідями і отримав пророк Мойсей від Бога на горі Синай.

Відео дня

Правда за авторським задумом тут виявилося лише 8 плит, розташованих дугою, причому їх розмір плавно і пропорційно зменшується від центра до країв, а самі заповіді, відомі кожному віруючому християнинові і іудеєві, написані на двох центральних плитах, формою нагадують розгорнуту книгу.

Як зазначив на відкритті пам`ятника губернатор Дніпропетровської області Олександр Вілкул, нині в регіоні йде активний процес відродження та будівництва храмів, а головне - люди об`єднуються навколо вічних, духовних цінностей. "10 заповідей є орієнтиром, за яким людина повинна звіряти свої дії, свою життєву позицію і принципи свого життя. Упевнений, що цей комплекс стане потужним імпульсом відродження Кривого Рогу та Дніпропетровщини", - зазначив він.

Архітектурна композиція була задумана і споруджена з благословення архієпископа Криворізького і Нікопольського владики Єфрема.
Духовенство міста висловило щиру подяку керівництву Кривого Рогу і Дзержинського району, а також меценатам, які взяли участь у будівництві комплексу.

Цікаво відзначити, що сквер з "10 заповідями", обладнаний гарними лавочками і кованими урнами, вже встиг стати улюбленим місцем відпочинку студентів в перервах між парами. Але незважаючи на проходять тут часті студентські обідні перерви, молоді криворіжці дотримуються порядок і чистоту в сквері - навіть у найвідчайдушніших і відчайдушних рука не піднімається засмітити Боже місце ...

0564.in.ua