«Сьогодні, коли питання духовності, ідеології та моральності постає як питання номер один у суспільстві, святкування 100-річчя прославлення Святителя Іоасафа набуває нового змісту не лише для старшого покоління, але й для молоді. Тому наше з вами завдання – не перетворити цей захід на просту формальність, а провести його на найвищому рівні, спрямованому на утвердження християнських цінностей, відродження духовності та братерських відносин з нашими сусідами», – наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко у м. Прилуки під час виїзного засідання оргкомітету з підготовки та відзначення заходів по святкуванню 100-річчя прославлення Святителя Іоасафа, єпископа Бєлгородського (Горленка).

Перед початком засідання члени організаційного комітету, утвореного згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації, ознайомилися з реконструкцією площі ім. Іоасафа Бєлгородського, Прилуцьким міським палацом культури та Спасо-Преображенським собором, повідомляє сайт Ніжинської єпархії з посиланням на прес-службу Чернігівської облдержадміністрації.

17 вересня 2011 року виповнюється 100 років з часу знайдення мощей Святителя Іоасафа, єпископа Бєлгородського (Горленка) – людини великого розуму й високої культури, просвітителя, визначного церковного діяча, талановитого поета і оратора, життя якого тісно пов`язане з Прилуччиною.

Відео дня

Як зазначив Володимир Хоменко, враховуючи, що єпископ Іоасаф Білгородський жив і служив як в Україні, так і в Росії, святкування ювілею відбуватиметься на міждержавному рівні в Чернігівській (Україна) і Бєлгородській (Російська Федерація) областях.

Про роботу, яка ведеться на території м. Прилуки та Прилуцького району, доповіли Прилуцький міський голова Юрій Беркут та голова Прилуцької районної державної адміністрації Олег Нестеренко.

Підготовка та проведення заходів ювілею здійснюватимуться з урахуванням пропозицій, що надійшли після звернення облдержадміністрації від губернатора Бєлгородської області.

Головною подією ювілейних заходів стане урочисте Богослужіння 24 вересня, яке очолить Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Володимир. Після цього відбудеться відкриття пам`ятника Іоасафу Бєлгородському.

З м. Бєлгорода до Густинського Свято-Троїцького монастиря, а потім і до м. Прилуки прибуде ковчег з мощами святителя Іоасафа, єпископа Бєлгородського.

Важливими заходами також стануть Іоасафівські читання 23 вересня, Міждержавний фестиваль духовного співу та музики за участю єпархіальних хорів і творчих колективів трьох братніх народів 24 вересня та Громадянський форум, запланований на 14-15 травня.

Основні заходи будуть проводитися Ніжинською єпархією Української Православної Церкви, яку очолює єпископ Ніжинський і Прилуцький Іриней.

Очільник області назвав підготовку до свята задовільною та наголосив на необхідності продовження робіт згідно з розробленим графіком. Він також акцентував увагу на взаємодії виконавчих органів державної влади, місцевого самоврядування та Ніжинської єпархії Української Православної Церкви в ході підготовки до ювілею.

На засіданні також йшлося про упорядкування території та реконструкції центральної площі м. Прилуки, проведення ремонтно-реставраційних робіт у православних храмах міста.

За словами Володимира Хоменка, усі роботи виконуються за кошти почесного громадянина міста Прилуки Юрія Коптєва, що вже не перший рік займається благодійництвом на теренах рідної Прилуччини.

Голова облдержадміністрації назвав його роботу яскравим прикладом того, як бізнес відгукується на життя і проблеми громади. Але ці приклади, на жаль, поодинокі. Тому Володимир Хоменко висловив вдячність Юрію Вікторовичу та сподівання у тому, що його плідна діяльність сприятиме збільшенню кількості меценатів, що за покликом серця допомагатимуть установам для соціально незахищених громадян, багатодітним родинам і просто людям, які опинилися у складних життєвих умовах та потребують уваги; сприяти у відновленні пам`яток історії та архітектури області.

Православіє в Україні