Унікальна чернеча республіка на Святій Горі Афон завжди була взірцем для українського чернецтва та мала особливе значення для вітчизняної освіти.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це сказав Предстоятель УПЦ митрополит Онуфрій у вітальному слові учасникам VІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи», яка відкрилась сьогодні у Києво-Печерській лаврі.

Програма заходу ТУТ

Відео дня

«Свята Гора Афон протягом століть була тим духовним центром, який визначальним чином впливав на церковне життя в українських землях. Саме з Афону на київські пагорби приніс традицію східного чернецтва преподобний Антоній Печерський. Заснована ним Києво-Печерська лавра стала духовною спадкоємицею Афону», - сказав Митрополит Онуфрій.

Він нагадав, що українське чернецтво завжди рівнялося на афонські традиції, як на взірець духовного життя. Саме на Святій Горі почалося формування особистостей видатних українських церковних та культурних діячів – преподобних Антонія Печерського, Іоанна Вишенського, Паїсія Величковського та інших святих нашої землі.

Предстоятель УПЦ підкреслив особливе значення афонської духовної та культурної спадщини для вітчизняної освіти.

«Святитель Петро Могила, звертаючись до учнів Київської колегії, писав, що без благочестя будь-яка мудрість нічого не варта в очах Божих. Дійсно, знання, засвоєні у духовній школі, лише тоді будуть мати вагу, коли вони органічно поєднаються з нашим власним досвідом духовного життя», - зазначив Митрополит Онуфрій.

Звертаючись до студентів духовних шкіл, він наголосив, що справжній духовний наставник має знати Христа та постійно молитися Йому. Бо без особистого прикладу будь-які гарні слова не зможуть зворушити серце людей.

«Тому вкрай важливо засвоїти протягом навчання в духовній семінарії та академії досвід духовного життя, досвід молитви, досвід постійної пам’яті про Бога. Інколи вважають, що це виключно чернечі чесноти, які неможливо поєднати з подружнім життям. Це помилка. Усі ми покликані до досконалості, хоча і йдемо до неї різними шляхами. Кожен має вести боротьбу з гріхом, кожен має відсікати гріховні пристрасті, кожен має наповнювати своє життя молитвою», - сказав Предстоятель УПЦ.

Митрополит Онуфрій порадив усім, хто має змогу навчатися та відвідувати Києво-Печерську лавру, скористатися унікальною можливістю молитися у древній православній обителі та спілкуватися з преподобними печерськими подвижниками.

26 жовтня міжнародна конференція триватиме у Церковно-археологічному музеї КДА (Лаврська, 15, корпус 63), де відбудуться круглий стіл «Актуальні питання вивчення афонської спадщини» та презентація книжок.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, наукова конференція Київських духовних шкіл проводиться восьмий рік поспіль. Це традиційне місце зустрічі науковців, викладачів та студентів духовних і світських навчальних закладів, наукових установ.

Цього року форум організували Київська духовна академія і семінарія та Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні.

У конференції беруть участь понад 100 представників духовних і світських ВНЗ з Італії, Німеччини, Польщі, Росії, Чехії, Словаччини, США та України.