Я завжди у своїх молитвах згадую ваш народ, молюся про вас і про всіх загиблих на цій війні.

Про це схиархімандрит Гавриїл (Бунге), відомий швейцарський богослов та духівник сказав українським вірянам під час зустрічі 18 жовтня у галереї “Соборна” при Кафедральному соборі УПЦ, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Схиархімандрит Гавриїл (Бунге) відомий швейцарський богослов, будучи католицьким монахом-бенедиктинцем, вів пустельний образ життя понад 30 років у горах Швейцарії. До того активно цікавився історією східного (православного) чернецтва, є автором багатьох монографій на тему вчення отців Церкви, перекладених різними європейськими мовами. Православ’я він прийняв у 2010 році.

Відео дня

«В 2010 році я подав прохання прийняти мене в лоно Православної Церкви, до якої вже давно належав духовно», — про це отець Гавріїл розповів під час зустрічі.

76-річний схиархімандрит Гавріїл в Україні вперше. Прибувши 18 жовтня до столиці, відразу відвідав Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру, де вклонився преподобним Печерським в Ближніх та Дальніх печерах. Після чого мав двогодинну розмову з братією обителі.

В переповненому залі галереї “Соборна” послухати відомого духівника зібралося понад 400 священиків, монахів, мирян. Отець Гавріїл прочитав лекцію про історію чернецтва та у ході бесіди відповів на численні питання присутніх.

Дана зустріч — це не тільки унікальна можливість поспілкуватися з монахом-відлюдником, який рідко покидає свій маленький скит в Швейцарії, де не користується ані інтернетом, ані мобільним телефоном.

Як зазначила одна з учасниць зустрічі Дарина, «цінність цієї людини в тому, що він постійно знаходиться в духовному пошуку, не перебуває у стані спокою, не приймає як даність те, що має».

Говорячи про спілкування з інославними, схиархімандрит Гавріїл особливу увагу звернув на те, наскільки важливо власним життям свідчити про свою віру.

«Кожен християнин повинен бути тим, ким покликаний бути (наприклад, монах — монахом). І кожен з вас покликаний до свого сповідання, — сказав отець Гавріїл. — Ви знаєте, як був навернений античний світ? Яке здивування у язичників викликало ставлення християн один до одного? У докостянтинівську епоху вони говорили про християн: “Подивіться, як вони люблять один одного!”. Не було якихось місіонерських товариств, кожен християнин був апостолом. Сьогодні має бути так само», — сказав старець.

Ці слова пронизані власним досвідом старця. «Він живе в середовищі, де в основному католики, де він, можна сказати, постійно на виду. Йому так жити важливо. Але ми ж теж на виду!», — зазначила Олександра після зустрічі. «Дійсно, варто усвідомити наскільки важливо бути справжнім християнином, — продовжила вона, — не те, який ти чоловік чи дружина, професіонал і т.д., – це все на другому плані, — а головне наше призвання бути християнами».

Беручи благословення у отця Гавріїла після бесіди, багато хто просив молитися про мир в Україні, на що він відповідав так: «Я завжди у своїх молитвах згадую ваш народ, молюся про вас і про всіх загиблих на цій війні».

Розмірковуючи про мир, він під час своєї бесіди наголосив: «важливо пам’ятати, що є мир – той, який дає Христос і є мир, який йде від світу цього».

«Я знаю, як ваша гарна і багата країна сьогодні страждає. Але не насильством можна вирішити ті проблеми, які стоять пере нами», — сказав він.

«Щоб зберегти мир, даний Христом, потрібно обов’язково і точно виконувати заповіді Христові», — зазначив він.

А що стосується миру земного, то схиархімандрит Гавріїл нагадав історію з Біблії, пов’язану з пророком Моісеєм.

«Коли ізраїльтяни відступили від Бога і почали в пустелі покланятися тільцю, тоді Господь хотів їх знищити і сказав Моісею, який не согрішив, «Вийти звідти». Але Моісей відповів: «Або прости весь народ, або зітри моє ім’я з книги життя». І Господь заради одного святого помилував весь Ізраїль. Один святий може відвести гнів Господній від цілого народу. І я вам бажаю таких святих», — підкреслив схиархімандрит Гавриїл (Бунге).

На зустрічі був присутній настоятель храму на честь святого Амвросія Медіоланського в Мілані (Італія) архімандрит Амвросій (Макар), який супроводжує знаменитого богослова в поїздках по Україні, і заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Микола Данилевич.

Допомагали вести бесіду перекладачі французької, італійської та німецької мов, так як гість із Швейцарії вільно розмовляє на чотирьох мовах. По закінченні зустрічі зі швейцарським богословом і патрологом присутні могли отримати автограф і благословення поважного старця.

19 жовтня відомого швейцарського богослова і патролога схиархімандрита Гавріїла (Бунге) у своїй резиденції на території Києво-Печерської Лаври прийняв Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

Далі в програмі отця Гавріїла відвідання Свято-Успенської-Почаївської лаври та монастирів Буковини. В неділю 23 жовтня він повертається до Києва, де матиме бесіду зі студентами Київської духовної академії та семінарії.