Законопроект №4128 про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (про зміну підпорядкованості релігійних громад), який буде розглянутий Верховною Радою найближчим часом, дає «зелене світло» рейдерству в релігійній сфері і загрожує мирному співіснуванню більшості конфесій в Україні.

Про це сказав голова Синодального юридичного відділу Української Православної Церкви протоієрей Олександр Бахов, повідомляє Центр інформації УПЦ.

Причиною появи законопроекту №4128 він вважає хвилю захоплень храмів УПЦ представниками УПЦ КП в останні два роки.

Відео дня

«Нами зафіксовано близько 40 випадків захоплень православних храмів, коли люди, які не є членами релігійної громади, намагалися привласнити майно, внести зміни в статутні документи, змінити органи управління. Люди в камуфляжній формі вривалися в церкви, зрізали замки, били парафіян», - розповів протоієрей Олександр Бахов.

Він описав схему, за якою діють церковні рейдери.

«Спочатку приїжджають священики УПЦ КП чи політик, який їм співчуває, проводять агітацію і закликають до захоплення храму УПЦ. Через деякий час проводиться референдум. Сама громада храму в цьому участь не приймає, а голосують за зміну юрисдикції місцеві жителі, піддані пропаганді», - зазначив глава юрвідділу УПЦ.

"За нинішнім Законом України "Про свободу совісті та релігійні організації" релігійна громада може змінити підпорядкованість. Але цю підпорядкованість не має права змінити територіальна громада, бо в населеному пункті може бути кілька релігійних громад різних конфесій. Та на практиці часто траплялося так, що члени інших релігійних громад голосували, щоб православна релігійна громада змінила свою підлеглість. Це те ж саме, якщо ми зараз в Києві зберемо підписи і скажемо, що Володимирський собор змінює свою підпорядкованість», - пояснив Олександр Бахов.

За словами представника УПЦ, законопроект №4128 несе небезпеку і для інших конфесій України. Якщо місцевим жителям не сподобається, наприклад, іудейська або мусульманська громада, вони цілком зможуть проголосувати, щоб, наприклад, мечеть стала християнським храмом.

«Приблизно за таким сценарієм і відбувалися захоплення храмів УПЦ в останні два роки. Але це було незаконно. Громади храмів зверталися в суди й ті в більшості приймали рішення на користь УПЦ. І щоб надати цим діям законний характер у лютому 2016 року у ВР був зареєстрований законопроект №4128. Спочатку його хотіли подати від імені Кабінету Міністрів, але в силу його очевидної антиконституційністі, він став приватною законодавчою ініціативою депутатів», - розповів протоієрей Олександр Бахов.

Також священик зазначив, що законопроектом пропонується внести зміни до ст. 8 Закону «Про свободу совісті та релігійні організації», щодо зміни підпорядкованості. Діючі норми дають право релігійній громаді змінювати свою підпорядкованість, але не прописують сам механізм цієї зміни.

«Ми знаємо випадки законного переходу громад УПЦ у підпорядкованість УПЦ КП та громад УПЦ КП - у підпорядкованість УПЦ. Творці законопроекту пропонують упорядкувати механізм такого переходу, і, на перший погляд, нічого поганого в цьому немає, але якщо вникнути в його суть, то він грубо суперечить Конституції України, Конвенції з прав людини та практиці Європейського Суду», - вважає священик.

На його думку, законопроектом порушується принцип автономності релігійної громади, який передбачає, що релігійна громада самостійно приймає рішення про зміну підпорядкованості і самостійно вирішує, хто може бути членом громади.

«Згідно цього законопроекту членами релігійної громади можуть бути люди, які себе самоідентифікують з цією громадою і беруть участь у її релігійному житті. Таким чином, щоб стати членом релігійної громади вже не обов'язково виконувати якісь вимоги, а можна просто зайти в храм, поставити свічку і вважати себе частиною парафії», - каже протоієрей Олександр Бахов.

Представник УПЦ вважає, що в разі прийняття даного законопроекту загостряться усі існуючі конфлікти між конфесіями в Україні, рейдерське захоплення храмів отримає правове обґрунтування і стане масовим.