Українська Православна Церква видала одну із визначних пам’яток духовної літератури XVIII ст. - «Преподобний Паїсій Величковський. “Повість про святий собор” та маловідомі листи».

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, у книзі вперше оприлюднено документи з архівів України та Афону, у яких висвітлюється діяльність на Афоні, в Греції та Румунії відомого українського святого, культурного і релігійного діяча преподобного Паїсія Величковського. Також вперше українською мовою друкується автобіографічний твір святого «Повість про святий собор».

«Повість» прп. Паїсія Величковського - це унікальний і водночас забутий літературний твір, в якому поєднані майстерність художнього слова, філософські роздуми, духовні настанови, а також історичні та автобіографічні свідчення. У ньому від першої особи розкриваються невідомі досі сторінки історії і побуту українського чернецтва XVIII ст. Цей твір є визначною пам’яткою української і східнослов’янської духовної літератури XVIII ст., залишеною нам у спадок видатним подвижником і просвітителем, значення внеску якого в українську культуру ще належить розкрити й гідно оцінити. Після тривалого забуття ця визначна пам’ятка літератури знову повертається на Батьківщину», - розповів упорядник книги, директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні Сергій Шумило.

Відео дня

За словами автора, у книзі також досліджуються і вперше публікуються українською мовою невідомі раніше листи прп. Паїсія Величковського до київського митрополита Арсенія (Могилянського) і до Кошового отамана Війська Запорізького Петра Калнишевського, виявлені у вітчизняних архівах Міжнародним інститутом афонської спадщини в Україні.

«Вперше публікуються листи преподобного Паїсія, коли він ще був настоятелем стародавнього монастиря Симонорпетра на Афоні. Знайдення цих документів - справжня сенсація. Адже це перші і єдині збережені листи прп. Паїсія, написані ним з Афона. З них ми вперше дізнаємося, що Величковський на Афоні у монастирі Симонопетра намагався створити новий духовний центр слов'янського чернецтва, домігшись передачі цієї стародавньої обителі «малоросійському братству» на «вічні часи», а в облаштуванні її надавали активну допомогу козаки Запорізької Січі і київський митрополит Арсеній (Могилянський)», - повідомив Сергій Шумило.

Видання книги здійснено Видавничим відділом УПЦ спільно з Міжнародним інститутом афонської спадщини в Україні з благословення Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Проект приурочений до 1000-річчя давньоруського чернецтва на Афоні і реалізований відповідно до рішення Священного Синоду УПЦ про переклад сучасною українською мовою та видання творів преподобного Паїсія Величковського.

Книга обсягом 208 сторінок забезпечена великим посилальним апаратом і ілюстративним матеріалом і буде корисна як фахівцям, так і всім, хто цікавиться церковною історією, літературою і богослов'ям.

Придбати книгу можна у крамницях Києво-Печерської лаври.