Фото УНІАН

Кожне правопорушення починається з порушення Божих заповідей і зріє по мірі вкорінення в гріховному стані. Про це розповів голова Синодального відділу Української Православної Церкви у справах пастирської опіки пенітенціарної системи протоієрей Віктор Яценко, повідомляє Центр інформації УПЦ.

Коментуючи зростання злочинності в Україні, священик зазначив, що це неминучий результат загального занепаду духовності та моральності громадян. Але, на його думку, це не єдиний фактор, що впливає на криміногенну ситуацію в країні.

«У більшості людей зараз немає можливості повноцінно утримувати себе і свою сім'ю, малий бізнес масово згортає свою діяльність, зростає безробіття, з'явилася величезна кількість переселенців, які їдуть у великі міста з метою влаштуватися на роботу з гарною зарплатнею. На тлі всього цього у морально слабшої половини суспільства виникає спокуса поживитися за чужий рахунок», - сказав протоієрей Віктор Яценко.

Відео дня

Голова синодального відділу УПЦ звернув увагу на те, що в Україні зростає в основному статистика крадіжок, грабежів і розбійних нападів, але Церква безпосередньо вплинути на цю ситуацію не може.

«Як правило, квартирні злодії, шахраї, інші асоціальні елементи, рідко приходять в храм. А якщо заходять, то часто з метою щось попросити або вкрасти. Майже єдиний спосіб у священика з ними зустрітися - це місця позбавлення волі, де ці люди замислюються про своє подальше життя і долю. Тут можна до них достукатися», - вважає протоієрей Віктор Яценко.

Він нагадав, що Церква покликана не викорінювати злочинність, а запобігати правопорушенням. Безпосередньо боротися з соціальним злом, яким є злочин, покликана держава, що і виражено в євангельському вченні: «Начальствующие страшны не для добрых дел, но для злых. Хочешь ли не бояться власти? Делай добро, и получишь похвалу от нее, ибо начальник есть Божий слуга, тебе на добро. Если же делаешь зло, бойся, ибо он не напрасно носит меч: он Божий слуга, отмститель в наказание делающему злое» (Рим. 13: 3,4).

«Місією Церкви є турбота про душу і порятунок людини. А непрямим її завданням є превентивна робота, пов'язана з потенційними злочинцями, людьми, готовими переступити закон. Тому що кримінальному злочину завжди передує порушення заповідей Божих і вкорінення в гріховному стані», - розповів голова синодального відділу УПЦ.

За його словами, людина, яка часто коїть гріхи, пов'язане з посяганням на чуже майно, яка не поважає права інших, не здатна вийти з конфліктної ситуації мирним шляхом, ігнорує елементарне правило духовної безпеки, згідно з яким за малим гріхом, залишеним без уваги, з великою ймовірністю піде велике моральне падіння.

«Ми знаємо з історії, що бувають випадки, коли розбійники змінюють своє життя і навіть стають святими людьми. Це в основному відбувається після зустрічі з Господом Богом. І одне із завдань Церкви - організувати подібну зустріч. Але для того соціального прошарку, до якого належить більшість злочинців, нам доводиться сподіватися лише на милість Божу, якою Господь торкнеться їхніх сердець», - підсумував протоієрей Віктор Яценко.

Як повідомлялось, згідно з даними першого заступника голови комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Миколи Паламарчука, кількість кримінальних злочинів з початку 2016 року зросла на 26,9% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Один з найбільш резонансних злочинів за останній час стався в Дніпрі 25 вересня: зловмисник застрелив працівника патрульної поліції, який зупинив його авто за порушення правил дорожнього руху. Також була поранена напарниця поліцейського, яка пізніше померла в лікарні.