news.church.ua

Парафій УПЦ по всій території України, в тому числі на сході та в Криму, вдвічі більше, аніж у двох разом взятих інших найбільших православних конфесій, а кількість ченців і черниць – більше у 21 раз.

Такі статистичні дані станом на 1 вересня оприлюднив портал «Релігія в Україні», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Повну статистику з православних конфесій викладено ТУТ

Відео дня

Згідно поданої інформації в Українській Православній Церкві наразі 53 єпархії, де звершують своє служіння 84 архієрея та 10169 священиків. Примітно, що з цієї кількості лише 16 священнослужителів є іноземцями.

Всього в УПЦ 12334 громад, а також 207 монастирів, де несуть чернечий подвиг 4847 ченців і черниць.

Звертає на себе увагу показник чисельності духовних закладів, де наразі здобувають освіту майбутні священнослужителі. Загалом в УПЦ таких навчальних закладів – 19, а кількість слухачів станом на початок поточного навчального року складала 4861 осіб.

Просвітницьку діяльність Церкви характеризують чисельні періодичні видання та діючі недільні школи і братства. Зокрема, в цілому в єпархіях УПЦ видається 129 газет, журналів тощо, а кількість вказаних шкіл складає 3707 при загальній чисельності 31 братства.

Разюче відрізняються статистичні показники інших двох найбільших конфесій України «УПЦ КП» і УАПЦ. Всього у названих релігійних організаціях нараховується 3332 і 723 «священнослужителів» відповідно. Кількість же ченців і черниць в «Київському патріархаті» й «Автокефальній церкві» складає 211 та 19 осіб відповідно. При цьому в зазначених конфесіях нараховується 36 і 12 архієреїв.

Кількість навчальних закладів в «УПЦ КП» майже така сама, як і в УПЦ – 18 установ. Проте охочих вивчати тут духовні дисципліни більш ніж в 3 рази менше, аніж в Українській Православній Церкві – 1230 осіб.

Як свідчить статистика порталу «Релігія в Україні», подана за 2013 та 2016 роки в усіх регіонах, досліджених релігієзнавцями, збільшується кількість парафій УПЦ.