Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про те, як слід творити добро іншим людям – ближнім і дальнім. Як повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ, про це Предстоятель Церкви розповів 17 вересня під час Літургії у день пам’яті святителя Іоасафа Бєлгородського. 

Предстоятель відзначив, що кожен святий є взірцем для віруючих. «Святитель Іоасаф для нас є взірцем того, як творити добро», – наголосив Архіпастир.

«Сьогодні світ живе подвійними стандартами, у наш час модно перед тим, як маєш щось зробити, розголосити про це перед усіма: через Інтернет, через засоби масової інформації повідомити, що ти будеш щось робити». Люди навіть інколи хизуються своєю доброчинність, ще нічого не зробивши – зауважив Предстоятель.

Відео дня

Але святитель Іоасаф своїм життям навчає вчиняти навпаки – так, як говорив Господь: якщо ти робиш добро правою рукою, нехай ліва не знає цього.

«Ми повинні творити добро в міру своїх можливостей, – продовжив Блаженніший владика. – Бог не примушує нас робити щось таке, що ми не можемо зробити. Але те, що ми можемо – ми повинні зробити». Його Блаженство наголосив, що якщо навіть нічого дати бідному, необхідно висловити йому своє співчуття, пом’янути в молитвах. «А якщо є – то трішки дай, скільки можеш», – сказав Архіпастир.

«Нехай Господь допомагає нам, дорогі брати і сестри, щоб ми жили в добрі, щоби ми творили добро і своїм ближнім, і тим, які далекі від нас. Для ближніх – це є наша допомога, наша милостиня, наша співучасть». Для дальніх – тих, хто далеко від нас – наше добро – це наша молитва за них. Молитва є великим скарбом, який люди віддають, молячись один за одного.

«Якщо ми будемо творити добро і будемо перебувати в молитвах і покаянні, то Бог благословить нашу Церкву, наш український народ. Буде у нас мир, злагода, і ми будемо йти тим шляхом, який веде людину до вічних обителей Царства Небесного, де святитель Іоасаф сьогодні, разом з усіма святими прославляє єдиного в Троїці Бога», – зазначив архіпастир.