Фото: Центр інформації УПЦ

В Українській Православній Церкві назвали регіони, в яких найбільше порушуються права віруючих, це - Тернопільська, Рівненська, Волинська, Київська області.

Про це йшлося на брифінгу у Києво-Печерській лаврі, який було присвячено аналізу ситуації з дотримання права на свободу віросповідання в Україні, повідомляє Центр інформації УПЦ.

На захід були запрошені представники Посольств країн Європи в Україні, ООН, ОБСЄ, які відстежують ситуацію з дотриманням прав віруючих УПЦ.

Відео дня

Голова юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов підкреслив, що захоплення храмів, які належать релігійним громадам УПЦ мають систематичний характер.

«Захоплення відбуваються за підтримки місцевої влади, а іноді за її безпосередньої участі. На сьогоднішній день близько 40 храмів захоплені. Викликає занепокоєння поява низки законопроектів, що мають дискримінаційний характер, передбачають втручання у діяльність релігійних громад та сприятимуть рейдерству у релігійному середовищі України. До таких законопроектів слід віднести проект закону № 4128 про зміну релігійними громадами підлеглості та проект закону № 4511 про особливий статус релігійних організацій», - повідомив протоієрей.

Голова юридичного відділу УПЦ додав, що права віруючих порушуються навіть на найвищих державних рівнях.

«Не можна лишити поза увагою той факт, що Міністерство культури України не реєструє статути релігійних організацій Української Православної Церкви. Більше року з порушенням усіх строків безпідставно утримувались статути, та не проводились ніякі реєстраційні дії. За 2015-2016 роки Міністерство культури зареєструвало тільки 3 статути, з 14 поданих на реєстрацію», - розповів протоієрей Олександр Бахов.

Заступник голови відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич додав, що Церква хоче будувати з державою конструктивні, спокійні відносини.

«Це не скарги, а констатація факту, того, що відбувається. Ми є громадянами України, найбільшою конфесією і ми не хочемо, щоб нас вважали громадянами другого сорту. Ми є патріотами нашої держави, ми молимось за неї, ми не поїдемо ні на схід, ні на захід, бо це наша земля. Ми не вимагаємо преференцій, а просто хочемо, щоб наші права були забезпечені. Ми самі не порушуємо прав інших релігійних конфесій. Ми налаштовані на вирішення конфліктів, а не на їх створення», - резюмував протоієрей Миколай Данилевич.

Голова інформаційно-просвітницького відділу УПЦ єпископ Климент (Вечеря) звернув увагу на численні випадки порушення прав на свободу віросповідання в Україні.

«10 серпня 2016 року Держдепартамент США оприлюднив звіт про релігійну свободу у світі за 2015 рік, в якому звернув увагу на проблеми утиску прав людини на вільне віросповідання в Україні. Нажаль за цей рік ситуація не покращилась. Суспільство до цього часу не отримало звіту правоохоронних органів про вбивство священика Романа Ніколаєва, про вбивство монахині одного з київських монастирів.

За останні два роки лише в Рівненській області відкрито 8, а в Тернопільській - 13 кримінальних проваджень, пов’язаних з порушенням прав віруючих. Однак жоден із зафіксованих злочинів належним чином не розслідувався. Частина цих злочинів пов’язана з нанесенням віруючим тілесних ушкоджень, що мало наслідком їх госпіталізацію. Кричущим став випадок переслідування за релігійними переконаннями мешканки села Борова на Київщині, де нещодавно був зруйнований храм УПЦ. Їй сьогодні погрожують звільненням з місця роботи через те, що вона є вірянкою УПЦ», - розповів єпископ Климент.

Фото: Центр інформації УПЦ