Кримінальне впровадження Генеральної прокуратури України, навколо обставин останніх років предстоятельського служіння спочилого Митрополита Володимира (Сабодана), є необґрунтованим і свідчить про тиск силових структур на священнослужителів Української Православної Церкви.

Про це йдеться в роз'ясненні «стосовно ситуації із веденням ГПУ слідства щодо обставин останніх років предстоятельського служіння спочилого Митрополита Володимира та допиту архієреїв УПЦ», розміщеному на офіційному сайті Церкви, повідомляє Центр інформації УПЦ.

Відео дня

«В пресі все частіше з’являється інформація про розслідування Генеральною прокуратурою України кримінальної справи, версія якої полягає в тому, що покійного Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира нібито намагалися примусово відсторонити від керування Церквою. Обставини проведення зазначених слідчих дій дають підстави говорити про наявність спроб спотворити уявлення про діяльність Блаженнішого Митрополита Володимира на посаді Предстоятеля УПЦ шляхом спекуляцій з фізичним станом покійного Владики, наклепу і відвертих пліток», - йдеться в заяві.

Також в тексті повідомлення зазначається, що Митрополит Володимир дійсно формально був відсторонений від участі в управлінні Церквою. Це сталося 24 лютого 2014 згідно з рішенням Священного Синоду УПЦ, на якому було розглянуто Рапорт Високопреосвященного митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра (Драбинко), на той період відповідального за лікування Митрополита Володимира.

«У своєму рапорті митрополит Олександр (Драбинко) докладно виклав ситуацію зі станом здоров'я Предстоятеля і повідомив Священний Синод, що можливості для його відновлення не існувало.

Разом з тим, непоодинокі виклики на допити до Генеральної прокуратури архієреїв УПЦ стали прикрим прецедентом в новітній історії державно-церковних відносин.

Враховуючи очевидну необґрунтованість необхідності кримінального впровадження стосовно обставин звершення спочилим Блаженнішим Митрополитом Володимиром свого предстоятельського служіння, а також чисельні заяви окремих українських політиків проти існування в Україні Української Православної Церкви, є серйозні підстави стверджувати про тиск на священнослужителів УПЦ з боку силових структур», - підкреслюється в заяві.

Нагадаємо, що в січні минулого року Генпрокуратура повідомила про завершення досудового слідства за фактом перевищення службових повноважень працівниками спеціального батальйону судової міліції «Грифон» ГУ МВС України в місті Києві. За версією слідства командир і заступник командира батальйону «Грифон» протягом 6 місяців в 2013 році протизаконно утримували митрополита Олександра (Драбинко) на території Києва та Київської області для того, щоб змусити його переконати Митрополита Володимира відмовитися від управління УПЦ.