Фото: Центр информации УПЦ / Свято-Успенская Почаевская лавра

У Почаївській лаврі на урочистості на честь пам'яті преподобного Іова зібралися понад 5 тисяч віруючих (фото)

16:26, 09.09.2016
3 хв.

У Свято-Успенській Почаївській лаврі 8-10 вересня відбуваються урочистості з нагоди набуття мощей небесного покровителя обителі – преподобного Іова.

У Свято-Успенській Почаївській лаврі 8-10 вересня відбуваються урочистості з нагоди набуття мощей небесного покровителя обителі – преподобного Іова.

Як розповів намісник Почаївської лаври митрополит Володимир (Мороз), на традиційну хресну ходу з мощами святого ігумена і чудотворця зібралися понад 5 тисяч паломників, повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви.

«Хресною ходою зі співом та молитвами братія обителі та віруючі вийшли з Печерного храму і пройшли вулицями міста навколо Почаївської лаври. Молитовну ходу супроводжували три хори: братський хор, великий чоловічий і семінарський. Завершився хресний хід в Преображенському соборі, куди були занесені мощі преподобного Іова», - розповів митрополит Володимир.

Відео дня

Намісник лаври додав, що святі мощі преподобного Іова високошанована православна святиня.

«Преподобний Іов жив на Почаївській горі близько 50 років. Його діяльність була зосереджена не лише в монастирі, але й виходила за його межі. Він не лише подвизався чернечим життям, але й відстоював права монастиря і парафіян, які відвідували Почаївську лавру», - підкреслив митрополит Володимир.

Урочистості на честь преподобного Іова Почаївського, що розпочалися 8 вересня багатотисячною хресною ходою, тривають 9 вересня Всенічним бдінням у Преображенському соборі. 10 вересня в Троїцькому та Спасо-Преображенському соборах лаври відбудуться святкові Божественні літургії, після яких мощі преподобного Іова повернуть в Печерний храм Почаївської обителі.

Преподобний Іов (Залізо; ХVII ст.) – ігумен Почаївського монастиря, аскет, просвітитель, автор збірки моральних порад і настанов «Бджола Почаївська», прожив рівно сто років: з 1551 по 1651 рік. Він багато зробив для становлення обителі. При ньому Почаївська лавра стала спільножительним монастирем. При святому Іові побудована перша кам'яна церква на Почаївській горі на честь Святої Трійці. Він організував друкарню, налагодив друк духовно-просвітницьких книг.

Історія православ'я знає чимало фактів зцілення за молитвами преподобного Іова Почаївського до Господа. Молитвами перед його мощами зцілився від недуги смертельно хворий Почаївський ігумен Досифей – описувач житія святого.

У 1833 році 28 серпня мощі святого були відкриті для поклоніння. У 1902 році Святійший Синод встановив у цей день обносити святі мощі Іова навколо Успенського собору Почаївської лаври.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся