news.church.ua

Служити Господу можна на будь-якому місці.

Про це сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій під час своєї проповіді у день пам’ятісвятих мучеників Флора і Лавра в столичному Свято-Вознесенському Флорівському монастирі 31 серпня, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Приклад життя і мученицької кончини святих Флора і Лавра, по слову Архіпастиря, вчить нас стійкості та вірності Богові навіть до смерті.

Відео дня

«Ми навчаємося того, що людина може бути вірною Богові до кінця і все в житті робити во славу Божу», — відзначив Блаженніший владика.

Його Блаженство підкреслив, що служити Господу можна на будь-якому місці.

«Є різні справи — один будівельник, другий кравець, третій лікар, четвертий художник, — сказав Предстоятель. — Що б людина не здійснювала, в яких обставинах не знаходилася, вона повинна намагатися робити так, щоб її справи прославляли Ім’я Боже».

Мученики Флор і Лавр були рідними братами, вони жили в II столітті у Візантії, потім переселилися до Іллірії (нині Югославія). По ремеслу брати були каменотеси (їх вчителями у цьому мистецтві були християни Прокл і Максим, від яких брати навчилися і богоугодного життя).

Правитель Іллірії Лікаон послав братів у сусідню область для роботи над споруджуваним язичницьким храмом. Святі працювали на будівництві, роздаючи зароблені гроші жебракам, самі ж дотримувалися суворого посту і невпинно молилися.

Одного разу син місцевого жерця Мамертина на території будівництва уламком каменя пошкодив собі око. Святі Флор і Лавр обнадіяли розгніваного батька, що син його отримає зцілення. Вони взяли юнака до себе і наставили у вірі в Христа. Після того, як юнак визнав Ісуса Христа Істинним Богом, брати помолилися про нього, і око було зцілено. Будучи свідком такого дива, батько юнака також увірував у Христа.

Коли будівля храму була закінчена, брати зібрали християн, які допомагали при будівництві, розтрощили ідолів і поставили в східній частині храму святий хрест. Дізнавшись про це, начальник області засудив до спалення колишнього жерця Мамертина з його сином і 300 християн. Мучеників Флора і Лавра було кинуту в порожній колодязь і засипано землею. Через багато років їх святі мощі були знайдені нетлінними і перенесені в Константинополь.