Преподобный Иоанн Святогорец (Вишенский).

У Києво-Печерській лаврі сьогодні, 28 липня, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив чин прославлення українського письменника і афонського подвижника Іоанна Святогорця (Вишенського).

Про те, як звершується прославлення, в ході брифінгу розповів заступник голови Відділу зовнішніх церковний зв'язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Сьогодні в останній раз звершується молитва за упокій Іоанна (Вишенського) як людину, монаха і подвижника. Після цього звучить церковний урочистий піснеспів старцю, але вже як святому. Також зачитується відповідне рішення Священного Синоду УПЦ. Людина визнається святою на підставі свідоцтв про чудеса, зцілення, її життя і внеску до Церкви. Величезний внесок у збереження православної віри внесли послання Іоанна (Вишенського) XVI-XVII століття», - розповів протоієрей Миколай Данилевич.

Відео дня

Також спікер ВЗЦЗ зазначив, що прославлення Іоанна (Вишенського) відбувається в День Хрещення Русі.

«Сьогодні ми святкуємо день пам'яті Святого рівноапостольного князя Володимира. Ми маємо зробити все для того, щоб Україна була єдиною, насамперед, духовно. Це дуже важливо, тому що коли країна консолідована всередині, вона не боїться зовнішніх викликів. І цим займається сьогодні Церква - консолідує вірян з усіх куточків України і дає їм розуміння того, що ми повинні зберігати віру і єдність», - сказав отець Миколай.

У свою чергу директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні Сергій Шумило нагадав про те, що послання старця Іоанна з Афону відомі українцям ще зі шкільних уроків літератури.

«Але мало хто знає, що цей український письменник-полеміст XVII століття був видатним афонським подвижником, який на Святій Горі провів 40 років. Канонізації Іоанна (Вишенського) передував тривалий процес збору інформації, як в архівах України, так і на Афоні. Старець Іоанн зробив величезний внесок в українську культуру, літературу і духовність. Дуже знаменно, що сьогодні відроджується пам'ять про нього. Це важлива ознака процесу духовного ренесансу в Україні», - підкреслив Сергій Шумило.

Член духовного собору афонського Свято-Пантелеімонового монастиря ієромонах Кіріон додав, що прославлення старця Іоанна саме зараз, має величезне значення для канонічної Церкви в Україні.

«Промислом Божим старець Іоанн був покликаний для захисту православної віри, щоб протистояти тиску з боку католицизму та унії. Він приніс світло благочестя в Україну. Але уроки історії повторюються: сьогодні наша Церква обуревається розколами, різні діячі намагаються відірвати від отари овець, захоплюють і себе і інших в безодню пекла. Але наше побажання святогорців – тримайтеся канонічного Митрополита Онуфрія. Його єдиного на Святій Горі знають як канонічного пастиря», - резюмував ієромонах Кіріон.

Як повідомляв Центр інформації УПЦ, 20 липня 2016 р. Священний Синод УПЦ прийняв рішення про прославлення відомого українського письменника-полеміста, афонського подвижника преподобного Іоанна (Вишенського).

*** Афонський старець Іоанн (Вишенський) народився у місті Судова Вишня в Галичині (територія сучасної Львівської області). Точна дата його народження невідома, однак дослідники називають період між 1533 – 1550 рр. Старець був з місцевого шляхетського роду Вишенских і мав непогану початкову освіту.

На Святій Горі Афон Іоанн (Вишенський) подвизався в Русіку – старовинному давньоруському монастирі святого Пантелеймона і діючого при ньому скиту Ксилургу. У 1596 році на Афон старцю Іоанну пише лист патріарх Олександрійський свт. Мелетій I (Пигас, 1549-1601), який закликає його вступити в полеміку з уніатами. Відповіддю на звернення патріарха стали полемічні послання старця Іоанна, в яких він викриває єпископат і духовенство, що відійшло від православ'я після подій Берестської унії. До наших днів збереглося 16 таких творів, які поклали початок полемичному напряму в українській літературі.

Після декількох років листування, близько 1604 року Вишенський повертається в Україну. Тут він реформує низку галицько-волинських монастирів і переводить їх на афонський статут, з тим, щоб в умовах протистояння унії вони стали духовно-культурними центрами православ'я.

Близько 1607 року Іоанн (Вишенський) повертається на Афон, де усамітнюється в печері преподобного Косьми Зографського.

Точна дата смерті Іоанна (Вишенського) не встановлена, але історики вважають, що старець відійшов до Господа в печерному затворі між 1620– 1630-ми роками.