Українська Православна Церква не причетна до мітингу, який влаштували окремі громадяни на Софіївській площі 17 липня. Про це заявив Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У соціальних мережах стала розповсюджуватися інформація про те, що 17 липня перед Софіївським собором група громадян провела зібрання, під час якого співала гімн царської Росії. На відео, яке міститься в інформації, видно, що частина громадян тримали в руках релігійну символіку.

Українська Православна Церква немає жодного відношення до цього політичного заходу. Жоден клірик УПЦ не брав у ній участі та не надавав її учасникам благословення на подібні політичні акції.

Слід нагадати, що Священний Синод Української Православної Церкви своїм рішенням від 11 листопада 2008 року (Журнал №92) наголосив, що жодна хресна хода – всеукраїнська чи така що організується єпархіями, парафіями, монастирями, братствами, сестринствами тощо, – не може проходити під політичними гаслами або бути присвячена подіям політичного життя. Тому неприпустимим є поєднання релігійної символіки та політичних гасел, а зібрання громадян під стінами Київської Софії 17 липня ні в якому разі не можна називати хресною ходою.

Вочевидь, ця дешева провокація була здійснена з метою дискредитації УПЦ. Про це свідчить той факт, що провокатори вільно себе почували в центрі міста, позуючи під фото- та відеокамерами.