Фото: Центр информации УПЦ

В Українській Православній Церкві розповіли, як у столиці відсвяткують День хрещення Київської Русі та 1000-ліття давньоруського чернецтва на Святій Горі Афон.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, програму святкувань озвучив сьогодні на прес-конференції в Києво-Печерській лаврі голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу єпископ Климент (Вечеря).

Зокрема, він повідомив про те, що 27 липня в Києві зустрінуться дві хресних ходи з заходу і сходу України, очікується понад 30 тисяч осіб.

Відео дня

«Цього року хресна хода унікальна, бо святкування Дня хрещення Київської Русі співпало з урочистостями з нагоди відзначення тисячолітнього ювілею давньоруського чернецтва на Святій Горі Афон. А, як відомо, українське чернецтво і Києво-Печерська лавра беруть свої витоки від благословення Святої Гори. Тому 27 липня Київ зустріне чудотворні ікони не лише з усіх куточків України, які принесуть із собою учасники Всеукраїнської хресної ходи, але і святині з Гори Афон. Також до Києва прибудуть представники монастирів Афона, які звершать молитву у Києво-Печерській лаврі.

З 21 по 23 липня на Афон відправиться делегація УПЦ і там, в Пантелеімоновому монастирі і скиту Ксилургу, де прийняв чернечий постриг преподобний Антоній Києво-Печерський, відбудеться урочисте богослужіння. Воно буде особливим, бо Предстоятель УПЦ звершить освячення храму на честь Антонія Києво-Печерського.

24 липня в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври відбудеться відкриття фотовиставки, присвяченої історії Афону. Всі бажаючі зможуть побачити унікальні фотографії Святої Гори. Цього ж дня пройде концерт візантійського співу, традиції якого здавна підтримуються на Афоні», - розповів єпископ Климент.

У свою чергу директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні Сергій Шумило додав, що можливість вклонитися святиням є однією з тих сил, яка сьогодні мотивує тисячі людей з заходу і сходу країни йти хресною ходою до столиці.

«В Україні існувала тисячолітня традиція звершувати піші хресні ходи до святинь Києва. Наші предки вважали обов'язком хоча б раз у житті пішки пройти через всю країну до Києво-Печерської лаври і вклонитися святиням. На жаль, під час комуністичного режиму цю традицію було знищено. Сьогодні, коли відбувається традиційна в історії нашого народу хресна хода, це чомусь викликає подив, хоча це одна з наших релігійних традицій», - пояснив Сергій Шумило.

Голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов підкреслив, що місія хресної ходи винятково мирна, і до політики молитовний подвиг віруючих не має ніякого відношення.

«Віруючі УПЦ просто реалізують своє право, передбачене Конституцією, на мирні зібрання. Але, незважаючи на це деякі політики, громадські діячі, посадові особи намагаються політизувати і навіть перешкоджати хресній ході. Це дуже небезпечно, оскільки може призвести до розпалювання релігійної ворожнечі та порушень громадського порядку. Водночас УПЦ як ніхто зацікавлена в підтримці порядку під час хресної ходи, тому ми готові співпрацювати з правоохоронцями», - резюмував Олександр Бахов.