У Білогородці сподіваються на Преображення Господнє відслужити першу Літургію в новому храмі

Відео дня

У коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ, благочинний Дубенского благочиння протоієрей Анатолій Богданов розповів, що за рік релігійній громаді УПЦ, яка була виставлена з власного храму, вдалося побудувати нову велику цегляну церкву.

«Свою активну рейдерську діяльність на Рівненщинірозкольники розпочали ще наприкінці 2014 року і за підтримки радикалів із «Правого сектору» захопили ряд храмів і в Дубенському районі, серед яких була і церква апостола і Євангеліста Луки у с. Білогородка».

Обурені парафіяни Рівненської єпархії весною 2015 року направили лист Президентові України з проханням захистити храми УПЦ від церковного рейдерства.

Відповіді так і не дочекалися. Як зазначив протоієрей Анатолій Богданов, розкольників всіляко підтримувала місцева влада, натомість парафіянам УПЦ й далі доводилося потерпати від утисків можновладців різного рівня.

Так при будівництві нового храму в Білогородці вони наштовхнулись на опір сільського голови, яка відмовляла релігійній громаді УПЦ у дозволі на будівництво. Свою земельну ділянку подарував громаді селянин Євген Савчук, потрібно було тільки отримати дозвіл на зміну цільового призначення. Такий дозвіл довелося вимагати через суд. І на сьогоднішній момент, як розповів благочинний, церква майже збудована.

«На фото ви бачите, що встановлюється вже третій купол на храм. Освячення хреста і куполів було в переддень Святої Трійці. Завтра, якщо буде хороша погода, то майстри закінчать дах і перейдуть до укладки підлоги всередині храму», – відзначив він.

На Преображення Господнє сподіваються відслужити першу Літургію у новому храмі.

«Попри усі негаразди, які нас спіткали на церковній ниві, це наша радість, – поділився отець Анатолій. – Приїдеш сюди і серце радіє. Люди такі дружні. Рідко зустрінеш в парафіях, щоб так дружно жили».

В селі вірних канонічній Православ’ю лишилося біля 200-т чоловік. «Це тільки дорослих, тих, кому більше 18-ти , а ще підлітки й діти», – розповів благочинний.

Біда їх не озлобила, а змусила міцніше триматися одне одного, вважає він. «Несправедливість, якої вони зазнали від своїх односельчан, від влади – сільської, районної рад зробила їх ще дружнішими. Це істинно православні люди, віддані християнству», – зазначив священик.

І саме завдяки їх зусиллям вдалося так швидко відбудувати храм.

14 серпня 2015 року, в свято Семи святих мучеників Маккавеїв, на місці, де тепер височіє храм, вперше відслужили молебень.

«Я на проповіді тоді сказав, що цей майбутній храм вже збудований на Небі і у серцях людей. А їхня любов перетвориться з часом у храм видимий. Так і сталося. Люди самі викопали фундамент, активно брали участь у будівництві. Я спостерігав як привозили цеглу, як і старе, і мале, всі-всі, брали участь у будівництві храму, – розповів отець-благочинний. – Коштами допомагали теж усією округою, були пожертви від наших людей і в 5 тисяч євро, жертвував кожен хто скільки міг. Ми зверталися і до Блаженнішого Митрополита Онуфрія, він нам два чи три рази жертвував кошти».

Білогородці, які вирішили піти у розкол, з подивом спостерігали за односельчанами, які в такий непростий час вирішили будувати церкву. Про цих людей протоієрей Анатолій говорить так: «За свідченнями місцевих жителів, на момент розколу основна громада, на якій все трималося лишилися в Православ’ї. А ті люди, які нібито були віруючими, іноді ходили до церкви, вони в якийсь момент виявилися невіруючими. Саме ці люди сказали «геть з храму» тим, хто ходив в нього постійно, від душі піклувався про церкву. Так, вони зайняли наш храм, але в них не закладено того, що потрібно щонеділі ходити до Церкви. Вони захопили храм і радіють, при цьому думають, що зробили це на користь держави, на користь новоутвореної громади «Київського патріархату». Але це не на користь нікому. Люди розділилися. Це скалічені долі… І сьогодні вони до цієї церкви не ходять. За свідченнями місцевої громади, там 10-15 чоловік може бути всього у недільний день».

Як повідомлялося раніше, у селі Угринів на Волині також пустує місцева церква після захоплення її представниками Київського патріархату.

Ті віряни, які з якихось причин вирішили приєднатися до розкольників вже починають розчаровуватися.

«Староста, якого вони вибрали, розкаявся, повернувся до нашої громади, – продовжив священик. – Він не витримав неправди, яка почала там коїтися. «Священик Київського патріархату» зажадав великої суми за те, що буде служити – 5 000 грн. щомісяця. А де громаді в простому селі взяти такі кошти? Це фактично неможливо. Тож, вони взяли й продали старовинну ікону. Дехто з тієї громади був проти, а дехто, бачачи, що відбувається таке беззаконня, просто покинув її. От і бувший їхній староста розкаявся і прийшов до нас. Бере тепер активну участь у будівництві храму і в релігійному житті нашої громади».

В селі вірних канонічній Православ’ю лишилося біля 200-т чоловік

Протоієрей Анатолій Богданов повідомив, що нещодавно заклали фундамент ще в одному селі району, де одним з перших був захоплений храм розкольниками. «Тоді «Правий сектор» намагався підняти хвилю масових переходів, але це їм не вдалося», – зазначає він.

«Щоб у нас була держава, щоб у нас було все добре, нам не треба гнівити Бога, потрібно жити в мирі між собою і не відступати від Церкви», – закінчив свою розповідь благочинний Дубенського благочиння.