1

Рішення Тернопільської обласної ради про прохання повернути Почаївську лавру заповіднику, є провокаційним і здатне загострити ситуацію в суспільстві.

Таку думку висловив голова юридичного відділу Української Православної Церкви протоієрей Олександр Бахов, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Це рішення є не більш ніж популістським та юридично нікчемним. Водночас депутати Тернопільської облради провокують Президента України і Кабінет Міністрів порушити закон. Що відбулося насправді? З точки зору права – нічого. Тернопільська обласна рада прийняла рішення попросити у Президента Почаївську лавру для Київського Патріархату. Не дивлячись на те, що вона перебуває у законному користуванні УПЦ. Чи готова влада порушити закон?!», - говорить протоієрей Олександр Бахов.

Відео дня

Голова юрвідділу УПЦ вважає, що «хтось хоче перевірити реакцію Церкви та православної громадськості».

«Потрібно подивитися, кому це вигідно. Реакцію важко прогнозувати. Але вона точно не буде позитивною. Ченці з Лаври не підуть. Це їхній дім, вони тут моляться, працюють і живуть. А люди лавру не віддадуть. Будь-які спроби забрати Почаївську лавру призведуть до конфлікту та релігійної ворожнечі в Україні. Невже в Тернопільській облраді, приймаючи це рішення, не могли про це не знати?!», - зазначає Олександр Бахов.

Водночас голова юридичного відділу УПЦ звертає увагу на те, що «знову штучно створюється ситуація, на яку Церква змушена реагувати, для того, щоб потім звинуватити УПЦ в провокації».

«Створюється враження, що органи місцевого самоврядування намагаються вкоренити в суспільстві думку про те, що Почаївську лавру потрібно забрати в УПЦ. Це не перше подібне рішення Тернопільської облради. В минулому році були два аналогічних звернення. Зараз йде перевірка громадської думки і перевірка реакції. Подивитися на дії, як себе буде вести УПЦ. Це один з елементів рейдерської стратегії. Треба оцінювати адекватність цієї загрози. Звернути на це увагу і зрозуміти, що більшою мірою це провокація»,- констатує голова юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов.