18 травня в Національній опері України ім. Т. Шевченка відбувся вечір-реквієм вшанування пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу.

Про це повідомляє Інформацйно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на офіційний сайт Київської Митрополії.

1

З нагоди роковин депортації, у м. Сімферополі митрополит Симферопольський і Кримський Лазар поклав квіти до пам’ятного знаку жертвам депортації з Криму, а також разом з муфтієм мусульман Криму Аблаєвим Еміралі ефенді взяв участь у засіданніМіжконфесійної Ради Криму та відкритті меморіального комплексу, присвяченого жертвам трагічної події. Цього дня, з благословення Його Високопреосвященства, у всіх храмах і монастирях Сімферопольської єпархії були звершені панахиди за загиблими в роки депортації православними християнами.

Відео дня

18 травня, з благословення митрополита Феодосійського і Керченського Платона, представники духовенства Феодосійської єпархії поклали квіти до пам’ятного знаку «Проти жорстокості та насильства», що знаходиться біля залізничного вокзалу м. Керчі. Разом із кліриками єпархії участь у меморіальній церемонії взяли члени інших релігійних організацій, представники кримськотатарського населення півострова та родичі депортованих.

Історична довідка: У ніч з 17 на 18 травня 1944 р., згідно з постановою Державного комітету оборони СРСР від 11.05.1944 р., співробітники НКВС почали примусово депортувати кримських татар з Криму, звинувачених у «зраді батьківщини». На комітет покладався обов’язок завершити виселення кримських татар до 1 червня. За найбільш обґрунтованими оцінками істориків, депортації зазнали понад 194 тисячі кримських татар. 24 червня їх долю розділили понад 15 тисяч греків, 12,4 тисячі болгар, 9,6 тисяч вірмен.