У Свято-Успенській Почаївській лаврі проходять урочистості з нагоди дня пам'яті покровителя обителі преподобного Іова.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, день тезоіменитства преподобного Іова Почаївського відзначається 19 травня, однак за традицією, яка склалася в лаврі, братія монастиря та численні віруючі починають відзначати свято напередодні.

ВІДЕО https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=Z1Adw1ubsfk

Відео дня

Так, 17 травня намісник монастиря митрополит Почаївський Володимир, очолив хресний хід навколо обителі з мощами преподобного Іова. Раку зі святинею після вечірнього богослужіння винесли з Печерного храму і урочистою ходою пронесли навколо лаври, після чого мощі занесли в Успенський собор монастиря. У хресній ході взяло участь більше 4 тисяч паломників.

«З трьох свят, що відзначаються в честь преподобного Іова, найбільш урочисто святкується 10 вересня – набуття мощей преподобного. Це свято збирає близько 15 архієреїв і до 8 тисяч паломників. 10 листопада відзначається день смерті Іова і 19 травня - день тезоіменитства», - прокоментував намісник лаври митрополит Володимир.

Преподобний Іов Почаївський прожив рівно сто років: з 1551 по 1651 рік, і дуже багато зробив для становлення монастиря. При ньому Почаївська Лавра стала загальножительним монастирем, де ченці вже не вели відлюдницький спосіб життя в печерах по одній людині. При Іові Почаївському була побудована перша кам'яна церква на Почаївській горі на честь Святої Трійці. Він організував друкарню, налагодив друк духовно-просвітницьких книг. Преподобний Іов був ревним захисником православ'я.

Фото: Свято-Успенська Почаївська лавра