news.church.ua

У третю неділю травня в Україні вшановуюється пам’ять жертв політичних репресій. Цього дня в храмах Української Православної Церкви різних регіонів нашої держави були піднесені заупокійні молитви за тих, хто безвинно постраждав і прийняв страдальчеську кончину від безбожної влади.

15 травня священнослужителі Івано-Франківської єпархії взяли участь у поминальному заході з нагоди вшанування пам’яті жертв політичних репресій на Меморіальному комплексі в Івано-Франківську. До символічного Хреста жертвам політичних репресій були покладені квіти, після чого священики піднесли заупокійні молитви.

На Полтавщині меморіальні заходи відбулися біля Пам’ятного знаку на місці перепоховання останків жертв політичних репресій у с. Триби. Вшанувати пам’ять загиблих прийшли представники обласної та міської влади, громадськість і студентська молодь. З благословення митрополита Полтавського та Миргородського Филипа, участь у заході також взяли благочинний Полтавського районного округу протоієрей Олександр Антонюк і клірик єпархії протоієрей Анатолій Стегній. Учасники мітингу-реквієму традиційно поклали квіти до Пам’ятного знаку.

Відео дня

Полтавська область є одним із регіонів, який найбільше постраждав від тоталітарного режиму. Протягом 1937-1938 рр. тут було репресовано понад 10 тис людей. Зокрема, 2 червня 1938 року в урочищі Триби було розстріляно все православне духовенство м. Полтави (близько 40 чоловік).

Того ж дня, з благословення митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія, сугубі заупокійні молитви за жертвами політичних репресія ХХ ст. були піднесені в храмах на Хмельниччині. Також пам’ять спочилих, репресованих у роки безбожної влади, молитовно вшанували у храмах Херсонської єпархії.

news.church.ua