Фото : Центр информации УПЦ

Навчальний відеопосібник «Основи жестової мови для священнослужителів» був презентований сьогодні в Київській духовній академії і семінарії (КДАіС) Української Православної Церкви. Про це повідомляє Центр інформації УПЦ.

Відео дня

«Це перший подібний відеопосібник для вивчення жестової мови, і створений він насамперед для майбутніх духовних пастирів. Він дуже якісний в плані правильності жестів, на відміну від аматорських посібників, які іноді можна зустріти», – розповіла автор розробки, викладач основ жестової мови у КДАіС і керівник недільної школи для глухих «Чути серцем» Анна Блощинська.

Посібник складається з 20 уроків і містить пальцеву (дактильну) абетку та близько 500 жестів. Над цим матеріалом Анна Блощинська працювала вісім років.

В унікальному відеопосібнику представлені жести для позначення цілих виразів, що допоможе спілкуватися з людьми, позбавленими слуху, більш динамічно.

«Це жестовий розмовник, у якому зібрано все необхідне для священнослужителів, щоби провести бесіду перед сповіддю і Причастям, привернути до себе людину, яка не чує, пояснити, куди поставити свічку або як замовити молебень», – розповіла Анна Блощинська.

Під час презентації ректор КДАіС митрополит Антоній (Паканич) підкреслив важливість вивчення жестової мови майбутніми священиками і зазначив, що посібник буде корисним не тільки для семінаристів, а й полегшить роботу тим священнослужителям, які вже опікуються парафіянами з вадами слуху.

«Господь за кожну людину був розп'ятий на Хресті і для кожного воскрес. Для Христа і для Церкви важлива кожна особистість, кожна душа. Можливо, Бог навіть більше любить тих людей, які страждають у земному житті. Церква приймає всіх. І якщо у людини є якісь фізичні вади, то потрібно допомогти їй подолати труднощі і відчути, що Церква – її дім», – сказав митрополит Антоній.