Треба зробити все можливе для того, щоби зберегти християнські основи суспільного життя в Європі. Про це в інтерв’ю РБК-Україна сказав керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич), повідомляє Центр інформації УПЦ.

Він зазначив, що у Спільній декларації, підписаній Папою Римським і Патріархом Кирилом на зустрічі в Гавані, «йдеться про те, що в країнах Європи, історія яких тісно пов'язана з християнством, які були побудовані на християнських ідеалах, сьогодні активно відбуваються процеси секуляризації і, можна сказати, дехристиянізації».

За словами митрополита, «цей секуляризм стає все більш агресивним».

Відео дня

«Коли забороняється носіння хрестиків або інших християнських атрибутів, коли забороняється говорити, наприклад, про Різдво Христове – це дуже серйозний виклик», – переконаний архієрей.

«Особливо хочу наголосити на тому, що в декларації говориться про сімейні цінності. І Католицька церква, і Православна церква наполягають, що сім'єю може називатися тільки союз чоловіка і жінки. Всі інші союзи не можуть бути визнані сім'єю», – відзначив митрополит.

«Також сказано про такі виклики сучасного світу як евтаназія і біомедичні репродуктивні технології - про те, що з християнської точки зору це неприпустимо», – додав він.

«У декларації підкреслюється, що душа Європи – це християнська віра, і треба все зробити для того, щоб зберегти християнські основи суспільного життя і саму європейську цивілізацію як християнську», – відзначив митрополит Антоній.