Воїни-афганці потребують особливої допомоги і опіки з боку держави і суспільства. Про це сказав настоятель Свято-Воскресенського храму пам’яті загиблим та ветеранам Афганістану протоієрей Сергій Ющик у день 27-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану, повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви.

«Нині наша молитва і наші переживання не лише за тих воїнів, які загинули в Афганістані. Жертв Афганської війни набагато більше. Сьогодні їхні зранені тіла і розболені душі, потребують особливої допомоги і опіки. Перш за все, опіки соціальної і опіки духовно-моральної. Ветеран – людина, яка може сказати, що війна – це не романтика. Ми маємо розуміти, що війна не закономірність історії, це не є закономірність розвитку цивілізації. Війна – це аномалія існування людства. Якщо шляхом перемовин можна дійти миру, зупинити кровопролиття - необхідно докласти цих зусиль», - сказав протоієрей Сергій Ющик.

За його словами, багато парафіян, які були учасниками війни у Афганістані, нині захищають цілісність України, а ті, хто не мають фізичної змоги їм допомагати, займаються волонтерською діяльністю.

Відео дня

«У наш храм приходять люди, які мають «постафганский синдром», і приходять ті, хто повернувся із зони військового конфлікту на Сході України. Ми з великою пошаною ставимося до них. У храмі намагаємося усім приділити увагу. Двері храму завжди відчинені», - сказав протоієрей.

На думку отця Сергія, афганське братство вчить суспільство відповідальності.

«Історики і публіцисти породили фразу, що "це була не наша війна" і 27 років тим хлопцям, які виконували свій обов’язок говорили, що "це була не їхня війна". Це дуже сильно психологічно на них  впливало. На одному з пам’ятників, що був зведений воїнам-афганцям, написано "Тим, хто виконав свій обов’язок до кінця". Вони свій обов’язок виконали. І сьогодні воїни-афганці продовжують виконувати свій обов’язок служінням у зоні військового конфлікту, волонтерською роботою та громадянською позицією», - підсумував настоятель Свято-Воскресенського храму.