Керівництво Української Православної Церкви Київського патріархату повідомляє про те, що римська влада порушила попередню домовленість про дозвіл священикові УПЦ КП з Києва провести в Римі богослужіння на Водохреще, відтак запланований захід не відбувся. 

Однією з причиною зриву домовленої акції називається Московський патріархат, повідомляє сайт “Новинарня” із посиланням на архієпископа УПЦ КП Євстратія (Зорю) - голову інформаційного управління (прес-центру) УПЦ Київського патріархату.

“Я (…) отримав інформацію про те, що наша православна громада Київського патріархату готувалася святкувати в Римі Водохреще. І було завчасно домовлено про використання одного з храмів, приїхав священик з України, щоб очолити це богослужіння. Але буквально напередодні йому повідомили про відмову звершувати богослужіння, і громаді, відповідно”, – сказав вл. Євстратій.

Відео дня

“А причиною було названо те, що надійшли скарги з боку Московського патріархату. У Римі порахували, що відносини з Московським патріархатом є, очевидно, важливішими. І попередня домовленість була просто відкинута, – додав він. – Це дуже прикро, адже в Україні ми конструктивно співпрацюємо і з греко-католицькою, і з римо-католицькою церквами”.

При цьому вл. Євстратій не зміг пригадати назву церкви, де планувалося богослужіння, та ім’я священика, який мав приїхати для цієї події з України.

Голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький (греко-католик) не має інформації про озвучений вл. Євстратієм конфлікт.

Водночас у коментарі “Новинарні” він зазначив: “Чув про активізацію УПЦ КП в Італії, але Ватикан не визнає КП канонічною церквою і допомагає лише парафіям МП. На жаль”.

Джерело “Новинарні” в громаді УПЦ КП Рима теж не змогло підтвердити згаданий факт, зазначивши: “Про це поки нічого не знають”.

За словами нашого співрозмовника, який постійно живе в Римі й побажав лишитися анонімним, парафія УПЦ КП в Римі поки що невелика, вона не має стабільного храму для молитви і шукає його. При цьому у римських храмах УГКЦ (а греко-католики мають у Римі собор Святої Софії, церкву святих мучеників Сергія і Вакха та монастир) православним КП служити не дають.

“Рим – це специфічне місце. Тут все вирішує Ватикан”, – сказав співрозмовник “Новинарні”.

При цьому вл. Євстратій зазначає: “Київський патріархат дивує позиція Ватикану у ставленні до нашої церкви. Хоча УПЦ КП має добрі відносини із Греко-католицькою та Римо-католицькою церквами в Україні, офіційно Ватикан вдає, ніби Київського патріархату не існує. На наше переконання, це відбувається насамперед тому, що Ватикан дуже цінує свої відносини з Москвою”.