Фото news.church.ua

Сьогодні у Рівному віряни Української Православної Церкви провели пікет біля обласної державної адміністрації у зв’язку із конфліктною ситуацію навколо Успенського храму в селі Птича. Про це повідомляє Центр інформації УПЦ.

Як розповів секретар Рівненсько-Острозької єпархії УПЦ протоієрей Віталій Герлінський, під час пікету митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій (Ващук) озвучив вимогу звільнити заступника голови ОДА Олександра Савчука, якого духовенство УПЦ вважає ініціатором багатьох спроб захоплення храмів УПЦ на Рівненщині.

Також митрополит Варфоломій зачитав звернення єпархії до Голови Рівненської обласної державної адміністрації 

Відео дня

«Спочатку відбулася хресна хода від Свято-Воскресенського кафедрального собору до облдержадміністрації. Під будівлею ОДА був проведений молебень і пікет, у якому взяли участь понад 500 вірних УПЦ. Нашою метою було нагадати владі, що ми теж громадяни України і наші релігійні права мають захищатися державою», – сказав протоієрей Віталій Герлінський.

«До нас вийшов перший заступник голови облдержадміністрації Юрій Приварський. Потім нас запросили у будівлю ОДА для обговорення проблемних питань, зокрема – про те, чому громада УПЦ не може увійти до свого храму в селі Птича. Якоїсь чіткої відповіді ми не отримали. Місцева влада визнає наше право на цей храм, не акцентуючи на цьому перед ЗМІ. Головне – недопущення пролиття крові у Птичі. Приварський заявив, що представникам Київського Патріархату дуже важко пояснити, що храм належить УПЦ. Відповідно міліція надалі його блокуватиме. Але там досі залишаються наші віряни, які вдостоюють інтереси Церкви», – розповів отець Віталій.

Як повідомляв Синодальний інформаційний відділ УПЦ, 18 грудня представники Української Православної Церкви Київського Патріархату за підтримки «Правого сектору» перешкоджали вірянам УПЦ увійти до власного храму у селі Птича, ігноруючи наявність у парафіян усіх документів на володіння культовою спорудою та рішення кількох судів. Коли ж останні потрапили до церкви, прихильники УПЦ КП за допомоги поліції заблокували вхід, вимагаючи віддати їм храм.

Наразі у заблокованому храмі перебувають вірні УПЦ. Ввечері 21 грудня одну із віруючих було госпіталізовано в важкому стані до лікарні. Парафіяни УПЦ мають намір стояти за храм в Рівненській області до кінця.

Раніше повідомлялося, що митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій звернувся до Президента України з проханням захистити вірних УПЦ.

Тим часом у Рівненській ОДА готують звернення до суду, щоб заборонити громадам УПЦ і УПЦ КП доступ до Успенського храму в селі Птича.