Фото mitropolia.kiev.ua

Намісник Почаївської лаври митрополит Володимир (Мороз) і намісник Святогірської лаври митрополит Арсеній (Яковенко) вважають, що петиція про переведення Києво-Печерської лаври під юрисдикцію Української Православної Церкви Київського Патріархату є провокацією, що розпалює міжконфесійну ворожнечу.

Про це йдеться у їхніх відкритих листах, оприлюднених на офіційному сайті УПЦ, повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви.

Митрополит Почаївський Володимир

«Такі ініціативи – це провокація з метою розпалювання міжконфесійної ворожнечі. Такі події завжди закінчувалися печальними наслідками», – зазначив митрополит Почаївський Володимир.

Відео дня

За його словами, передача Києво-Печерської лаври Київському Патріархату передбачатиме її закриття для світового православ’я.

«Це означає, що люди, які стоять за цими підписами хочуть відірвати Україну від цивілізованого світу, зробити так, щоб представники інших Православних Церков більше не приїжджали сюди, і наша держава набула сумної слави гонительки християн. Справжній патріот ніколи такого не зробить!», – наголосив намісник Почаївської лаври. 

«Тих державних мужів, які дбають про свою країну, закликаю не допускати таких провокацій, які спрямовані на посилення агресії та ворожнечі в нашому суспільстві», – підсумував митрополит Почаївський Володимир.

Митрополит Святогірський Арсеній

Митрополит Святогірський Арсеній впевнений, що переведення Києво-Печерської лаври до УПЦ КП неможливе. 

«Не сумніваємося, що ті, хто запропонував це зробити, переслідують тільки одну мету – внести ще більшу смуту в наш народ і ще більше розділити його. Вони чудово розуміють, що їхня петиція і збір підписів ніякої юридичної сили не мають і не матимуть. Так само розуміють вони й те, що відібрати Лавру не вдасться. І не тільки тому, що народ Божий встане за свою святиню, а й Божа Матір і угодники Печерські ніколи не дадуть Лавру на наругу. Тоді навіщо вони це роблять? Навіщо нагнітають і так розбурхані пристрасті?», – підкреслив намісник Святогірської лаври.

Як повідомлялося, 7 грудня на офіційному сайті Київської міської ради була опублікована петиція про переведення Києво-Печерської лаври під юрисдикцію УПЦ КП. Ініціатива зібрала більше 13 тисяч підписів. Необхідний мінімум, щоб петиція потрапила на розгляд столичної Міськради, становить 10 тисяч.

11 грудня на сайті Київради були опубліковані дві петиції про збереження Києво-Печерської лаври у підпорядкуванні УПЦ.