У Києві з 10 по 21 грудня перебуватимуть мощі святих Кіпріяна та Іустинії.

Про це повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, посилаючись на настоятеля столичного храму Успіння Пресвятої Богородиці протоієрея Костянтина Кватирко.

Відео дня

«За життя священномученики Кіпріян та Іустинія прославилися великими чудесами, а саме – захистом від чародійства, злих духів, ворожби, приворотів тощо. Багато чудесних зцілень від окультної нечисті, якої зараз дуже багато у світі, зокрема – у нашому суспільстві, пов’язано з молитвами перед їхніми мощами» – зазначив отець Костянтин.

Щодня о 13.00 і 17.00 у храмі Успіння Пресвятої Богородиці, який знаходиться у Дарницькому районі Києва по вулиці Урлівська, 20-а (від станції метро «Лівобережна» маршрутом 177 або від станції метро «Позняки» маршрутом 577), відбуватимуться водосвятні молебні та помазання єлеєм, освяченим від святих мощей. Церква відкрита з 08.00 до 20.00.

З настоятелем храму протоієреєм Костянтином Кватирко можна зв’язатися за номером (096) 002 75 75.

*** Святий Кипріан був язичником. Ще в ранньому дитинстві батьки віддали його на служіння язичницьким богам. Вивчивши премудрість язичницької філософії і чаклунства, він був висвячений на Олімпі в жерці. В Антіохії Кіпріан дивував людей здатністю керувати стихіями, насилати хвороби і рани, викликати мерців.

У тому самому місті жила християнка, дівчина по імені Іустина. Вона прийняла хрещення разом з батьками, проводила життя в пості та молитві, а також дала обітницю безшлюбності. Коли юнак Аглаїд запропонував Іустині стати його дружиною, то свята мучениця відповіла відмовою. Аглаїд звернувся до Кіпріана і просив його з допомогою чарів схилити Іустину до заміжжя.

Як не намагався Кипріан, нічого не міг зробити, тому що свята мучениця молитвою і постом руйнувала всі задуми диявола.

Усі чари зникали навіть від імені святої дівчини. Киприан у гніві наслав хвороби на сім'ю Іустини і все місто, але й тут був переможений її молитвою.

Кіпріан усвідомив усю безпорадність диявола перед Господом і з глибоким покаянням прийшов до місцевого єпископа Анфіма і віддав на спалення всі свої книги.

На інший день він знаходився в церкві і не хотів виходити з неї, поки не прийняв святого хрещення.

Через сім днів після хрещення він був поставлений у чтеця, на двадцятий день - в іподиякона, на тридцятий - у диякона, а через рік висвячений у священика.

Незабаром святий Кипріан був возведений у сан єпископа.

Свята Іустина пішла в монастир і була обрана ігуменею. Під час гоніння на християн при імператорі Діоклетіані єпископ Кипріан та ігуменя Іустина були схоплені і привезені в Никомидію, де після жорстоких мук були обезголовлені.

Воїн Феоктист побачив страждання святих і оголосив себе християнином. Він був страчений разом з ними.

Священномученик Кипріан, свята мучениця Іустина і святий мученик Феоктист були вбиті в Нікомидії в 304 році.

Християни звертаються до молитовної допомоги цих святих у боротьбі з нечистими духами.

Тропар

И нравом причастник, и престолом наместник апостолом быв, деяние обрел еси, богодухновенне, в видения восход: сего ради, слово истины исправляя, и веры ради пострадал еси даже до крове, священномучениче Киприане, моли Христа Бога спастися душам нашим.