1

Чудеса святого Климента: про першого покровителя Русі, Папу Римського - голова інформвідділу УПЦ

14:43, 08.12.2015
2 хв.

8 грудня Православна Церква вшановує пам'ять священномученика Климента, Папи Римського.

Про першого святого покровителя Русі розповів голова Синодального інформаційного відділу Української Православної Церкви єпископ Климент (Вечеря).

Голова Синодального інформаційного відділу УПЦ єпископ Климент

Відео дня
Епископ Климент

Священномученик Климент, єпископ Риму, був одним із сімдесяти апостолів Христа. В кінці I століття, під час чергових гонінь на Християнську Церкву, його заслали з Риму до Інкерманських каменоломінь, на територію, яка прилягає до нинішнього Севастополя. Там святий Климент продовжував проповідувати.

У 101 році в Херсонесі він прийняв мученицьку смерть: його прив'язали до якоря і кинули в море, щоб віруючі не знайшли його тіла.

Священномученик Климент є першим святим покровителем Русі. З ним пов'язано безліч чудес. Наприклад, на місці його каторги не було води. Засуджені страждали від спраги, але по молитві святого Климента Господь відкрив джерело. Деякі чудеса, пов'язані зі священномучеником Климентом, відбувалися вже після його смерті.

Довгий час море дивовижним чином відступало в день смерті святого Климента, щоб віруючі могли вшанувати чесні мощі.

1

Одного разу святі рівноапостольні Кирило і Мефодій, просвіщаючи слов'ян, почули, що недалеко від Херсонеса відбуваються чудеса. Після соборної молитви мощі святого Климента піднялися з морського дна і були знайдені для поклоніння віруючих.

Частина мощей була перевезена в Рим. Дізнавшись про це, Папа Римський Адріан II дуже зрадів і благословив написання богослужбових книг слов'янською мовою, підтримавши таким чином місію святих Кирила і Мефодія серед слов'ян.

Коли святий рівноапостольний князь Володимир прийняв хрещення у Херсонесі, він переніс чесну главу священномученика Климента до Києва.

Довгий час вона була єдиною християнською реліквією, яка перебувала в столиці Русі, оскільки на зорі християнства ще не було ані мощей, ані чудотворних ікон. У більшості храмів, у вівтарній частині, можна зустріти лик святого Климента, який залишив особливий слід в історії нашої Церкви і Батьківщини.

Розмовляв Євген Середа, Центр інформації УПЦ.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся