Фото zn.ua

Якщо б кожен українець відмовився давати хабарі, корупція в країні зникла б за лічені дні.

Таку думку висловив голова адміністративного апарату Київської митрополії Української Православної Церкви архімандрит Віктор (Коцаба), повідомляє Центр інформації УПЦ.

Архимандрит Виктор (Коцаба)

«Багато обурюються тим, що хтось бере хабарі, і водночас самі дають. Боротьбу з корупцією, перш за все, потрібно починати з самого себе, а не з уряду. Корупція зникла б за лічені години, якщо б кожен українець пообіцяв, що більше не буде давати хабарі. Ми відповідаємо за якість свого життя, а через це і за життя суспільства в цілому. Перемога над злом починається в серці людини, а не в парламенті. По-іншому просто не буває», – зазначив архімандрит Віктор.

Відео дня

За його словами, одна з найбільших проблем сучасної людини – це небажання брати на себе відповідальність.

«Все, що ми робимо, має свої наслідки. Не можна звинувачувати когось у тому, що все не так, якщо ми самі нічого хорошого не робимо. Крадуть усі? А ти не кради! Всі лихословлять? А ти не матерись! П'ють? Не пий! Ось вихід із ситуації: хочеш змінити світ? Почни з себе!» – підкреслив священнослужитель.

Як повідомлялося, згідно з останніми даними Київського міжнародного інституту соціології, за минулі 12 місяців давали хабарі 40% українців. 32% – за прийом в лікарні, 9% – за підготовку документів, 8% – в школі і на роботі, 6% – щоб уникнути штрафу за порушення правил дорожнього руху.