п

22 жовтня ігумену Пантелеймонова монастиря на Афоні схиархімандриту Єремії (Альохіну) виповнилося 100 років від дня народження. Нині він є найстарішим Ігуменом на Святій Горі. Цього року також виповнюється рівно 40 років, як він подвизається на Святій Горі, - повідомляє портал «Руський Афон».

Напередодні, 21 жовтня ввечері, у головному монастирському соборі почалося всенічне бдіння, на яке з'їхалося понад 400 гостей зі Святої Гори й з різних куточків Росії, України, Молдови, Грузії та інших країн.

Святкове богослужіння очолили спеціально прибулі на урочистості митрополит Володимирський і Суздальський Євлогій (Смирнов), митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій (Генсицький), митрополит Ставропольський і Невинномиський Кирило (Покровський) і єпископ Муромський і Вязниковский Ніл (Сичов), вікарій Володимирської митрополії.

Відео дня

Також привітати 100-річного старця, який вже більше 35 років очолює обитель святого Пантелеймона, прийшли представники всіх монастирів Афона. Свої вітання старцю-ігумену Єремії прислали Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій та багато інших православних ієрархів з різних країн світу.

Незважаючи на похилий вік, о. Єремія й не думає про спокій. 100-річний старець-ігумен завжди відвідує все добове коло богослужінь, очолює засідання Собору Старцев монастиря, активно цікавиться відновними роботами в обителі. Крім того, отець-ігумен особисто здійснює поїздки за межі Святої Гори для закупівлі продуктів харчування для братії.