м

16 жовтня в Православному центрі Константинопольського Патріархату в Шамбезі (Швейцарія) завершилися засідання П'ятої Всеправославної передсоборної наради, повідомляє Патриархия.ru.

У роботі наради брали участь делегації Константинопольського, Олександрійського, Антіохійського, Єрусалимського, Московського, Грузинського, Сербського, Румунського, Болгарського Патріархатів, Кіпрської, Елладської, Албанської, Польської Православних Церков, Православної Церкви Чеських земель і Словаччини.

Головою наради був митрополит Пергамський Іоанн (Константинопольський Патріархат). Частина засідань проходила під головуванням митрополита Галльського Еммануїла (Константинопольський Патріархат).

Відео дня

За підсумками роботи П'ятої Всеправославної передсоборної наради схвалено проект документа Святого і Великого Собору Православної Церкви «Автономія і спосіб її проголошення», розроблений в 2009 році Міжправославною підготовчою комісією.

Учасники наради також розглянули проекти документів Всеправославного Собору, які були відредаговані Спеціальною міжправославною комісією на засіданнях, що відбулися в Шамбезі в жовтні 2014 року, у лютому і березні-квітні 2015 року. З урахуванням поправок, представлених делегаціями Помісних Православних Церков, документи «Відносини Православної Церкви з іншим християнським світом» і «Важливість поста і його дотримання сьогодні» були схвалені Всеправославною нарадою.

Документу «Внесок Православної Церкви в досягнення миру, справедливості, свободи, братерства і любові між народами і усунення расової та інших дискримінацій» було засвоєно нову назву «Місія Православної Церкви в сучасному світі». У зв'язку з тим, що по ряду принципових позицій не вдалося досягти консенсусу, документ не був підписаний главами делегацій Руської та Грузинської Православних Церков.