Якщо на центральному рівні влада намагається вести збалансовану релігійну політику, то в деяких регіонах з боку чиновників спостерігаються зловживання на користь Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це сказав заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич під час наради ОБСЄ, яка тривала у Варшаві з 21 вересня по 2 жовтня.

Відео дня

«Окремою сферою, де відбувається найбільше порушень прав віруючих, є так звані переходи парафій УПЦ в УПЦ КП. По суті, мова йде про рейдерські захоплення наших храмів з боку прибічників Київського Патріархату, які використовують політичні сили, місцевих депутатів, такі радикальні організації, як «Свобода» та «Правий сектор», а також підрозділ МВС батальйон «Тернопіль». Станом на сьогоднішній день в УПЦ зафіксовано 28 захоплених храмів, ще 6 під загрозою захоплення і 2 опечатано», – зазначив протоієрей Миколай.

За його словами, добровільно змінили юрисдикцію 4 релігійні громади.

«Хочу уточнити, що йдеться не про вільну зміну юрисдикції відповідно до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», а про захоплення із застосуванням сили, насильства та обману. Більш за все наші храми захоплюють у Волинській, Рівненській, Тернопільській, Львівській, та Чернівецькій областях», – підкреслив речник ВЗЦЗ УПЦ. 

За інформацією Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ