л

Православний монастир св. Катерини на горі Синай відчуває гостру кризу після того, як єгипетська влада повністю закрила древню обитель для паломників і туристів з міркувань безпеки. Раніше монастир щорічно приймав десятки тисяч гостей. Про це повідомляє Благовест-інфо.

За інформацією єгипетських ЗМІ, закриття монастиря для відвідувачів завдало громаді величезний збиток. Однак влада Єгипту впевнена, що в іншому випадку загрози терористів у цьому регіоні країни будуть лише відчутніше. У недавньому минулому обитель св. Катерини виявлялася об'єктом насильницьких дій - був викрадений один з ченців.

Раніше синайський монастир надавав роботу 400 співробітникам, які, в основному, доглядали за оливковими плантаціями та виноградниками. Однак сьогодні багато з них втратили свою роботу.

Відео дня

За останні 50 років обитель св. Катерини закривала свої двері двічі: у кінці 1970-х - з нагоди поїздки єгипетського президента Анвара Садата в Єрусалим, і в 1982 - з нагоди введення єгипетських військ на Синайський півострів.

Братія Катерининського монастиря, розташованого на схилі біблійної гори Хорив, налічує сьогодні близько двадцяти осіб. Незважаючи на малу численність, ця громада володіє статусом автономної Церкви в юрисдикції Єрусалимського патріархату. Настоятель монастиря носить титул архієпископа Синайського і Раифського.

У 2003 році обитель була внесена до списків всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.