Мозаїки в куполі - Христос Вседержитель в оточенні Архангелів. Свята Софія, 11 в

Українська Православна Церква виступає за єдність українського православ’я на основі канонів Церкви. На цьому наголосив у коментарі газеті "День" заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, повідомляє Центр інформації УПЦ.

Протоієрей Миколай Данилевич

"Якщо буде досягнута внутрішня єдність Церкви, якщо буде подолано розкол, то ми готові в перспективі розглядати навіть можливість автокефального статусу, але це слід вирішувати соборно, спокійно, мирно, без політичних звинувачень і гасел, за згоди більшості церковного народу та духовенства, а також за погодження зі всіма Помісними церквами, до складу яких претендуватиме увійти Православна церква в Україні в новому можливому статусі", - зазначив отець Миколай.

За його словами, якщо теоретично допустити, що Константинополь міг би визнати окремо взяту УПЦ КП чи УАПЦ, то це в православному світі був би акт, подібний до анексії Росією Криму. 

Відео дня

"Адже як Росія, анексувавши Крим, порушила всю систему світової безпеки, так і можливе одностороннє визнання УПЦ КП чи УАПЦ Константинопольською чи будь-якою з Помісних православних церков світу призведе до порушення церковних правил і всієї системи міжправославних відносин і принесе в сім’ю Православних церков не «більш тісну співпрацю та укріплення зв’язків», чого прагне Вселенський патріархат, а розбрат", - підкреслив речник ВЗЦЗ УПЦ.   

При цьому отець Миколай нагадав, що РПЦ є вагомою частиною світового православ’я.

"Неправильно будувати свою церковну ідентичність на антиросійськості, на войовничій риториці по відношенню як до УПЦ, так і до РПЦ, як це роблять в певних українських конфесіях та, на жаль, окремі представники діаспори. Слід пам’ятати, що РПЦ, подобається це комусь чи ні, є вагомою частиною Світового православ’я, і якщо хтось із згаданих українських конфесій хоче увійти до цієї сім’ї Помісних православних церков, то нерозумно конфліктувати з окремими її членами. Навіть незважаючи на складні українсько-російські політичні відносини", - зазначив протоієрей УПЦ.