в

Вірменська Апостольська Церква відзначає свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього (Хачверац) в неділю, що випадає в проміжок між 11 і 17 вересня. Субота, що передує святу Воздвиження Хреста, вважається днем оновлення. У цей день ввечері відбувається освячення церкви і чотирьох сторін світу. Цей день і наступні за святом вівторок, середа і четвер - дні святкування Св. Церкви. Понеділок після свята - День поминання покійних. Про це повідомляє сайт lratvakan.com.

Згідно з переказами, перший єпископ Єрусалиму Яків, брат Господа, знайшовши частинку Древа Хреста Христового, високо спорудив її, явивши віруючим під спів шаракани «Хресту Твоєму, о Христос, поклоняємося». Інший переказ свідчить, що знайдений царицею Оленою (матір'ю імператора Костянтина Великого) Св. Хрест був споруджений єрусалимським патріархом Макарієм над присутніми, щоб вони побачили і поклонилися йому (326 г.).

У 335 році імператор Костянтин побудував на місці поховання Христа храм Св. Воскресіння (Сурб Арутюн). Храм був освячений 13 вересня, після чого кожен рік почав відзначатися святом освячення храму, що тривало вісім днів. 14 вересня збиралися на Голгофі, де на очах у всіх віруючих Животворящий Хрест споруджувався для поклоніння віруючих.

Відео дня

Свято Воздвиження Хреста придбало ще більшого значення після повернення Св. Хреста з перського полону в першій половині VII століття. У 610 році перський цар Хосров з численним військом напав на Візантійську імперію.

Натхнені першими перемогами перси оволоділи Єрусалимом і захопили Хресне Древо Христа (614 г.). Багато людей предали вогню і мечу та захоплили в полон. Серед них був також патріарх Єрусалиму Захарія.

Після довгих років війни візантійці, під проводом імператора Іраклія, здобули перемогу над персами і звільнили Св. Хрест (628г.). У цих подіях брали участь і вірменські загони на чолі з правителем Візантійської Вірменії Мжежем Гнуні. Звільнене Древо Хреста було урочисто, у супроводі процесій і служб у церквах, пронесено через Вірменію до Константинополя, а потім до Єрусалиму.