в

З 29 серпня по 3 вересня в Константинополі в храмі Святої Трійці, що у кварталі Пера, проходив Синаксис (зібрання) ієрархії Константинопольського Патріархату. У роботі цього церковного органу взяли участь близько 140 архієреїв Константинопольської Православної Церкви з різних країн світу, серед яких були і церковні представники української діаспори Канади та США, повідомляеє сайт vzcz.church.ua.

Головною метою роботи Синаксису було обговорення питань, пов’язаних з підготовкою до Великого і Святого Всеправославного Собору, який запланований на 2016 рік, а також розгляд поточних актуальних питань.

У вступному слові Святіший Патріарх Варфоломій однією з причин такого високого зібрання назвав необхідність безпосередньо поінформувати ієрархію Вселенського Патріархату про діяльність центрального органу Церкви, тобто Патріархії. Незважаючи на те що нині існує багато засобів передачі інформації, Патріарх Варфоломій зазначив, що є багато «неправдивої інформації, яка подається явними і тайними силами, які нерідко є ворожими до Вселенського Патріархату. Ця неправдива інформація розповсюджується, головним чином, через інтернет і приводить читачів до непорозумінь, а інколи й до скандалів». А тому завданням архіпастирів Церкви є правильне інформування віруючого народу про життя Церкви і, таким чином, вибудовування взаємної довіри, – зазначив Константинопольський Патріарх.

Відео дня

Глава Церкви також сказав, що «цей Синаксис (зібрання) не має адміністративного характеру, … і не покликаний приймати адміністративні рішення», а носить лише консультативний характер. Було відзначено, що Константинопольський патріархат докладає зусилля для «більш тісної співпраці та укріплення зв’язків між Православними Церквами, щоб Православна Церква попри те, що канонічно складається з багатьох автокефальних Церков, мала єдиний голос і, щоб в ній формувалася свідомість того, що вона не перестає бути єдиною Церквою, яка висловлюється «єдиними устами і єдиним серцем». Далі Предстоятель торкнувся теми охорони навколишнього середовища, питань міжхристиянського і міжрелігійного діалогу, діаспори та інших актуальних питань.

У промові Патріарх Варфоломій мимохідь згадав і про «триваюче розділення православної пастви в Україні». Більше уваги подіям в Україні було приділено в підсумковому комюніке, опублікованому за результатами роботи Синаксису, де, зокрема, говориться: «Також ієрархи Вселенського Патріархату спрямовують свої думки й молитви до тисяч наших братів в Україні і моляться за припинення розділень і за відновлення миру і єдності благочестивого українського народу, який отримав віру і хрещення від Константинопольської Матері-Церкви».

Говорячи підготовку до Великого і Святого Собору Православної Церкви Патріарх Варфоломій нагадав, що «…. під час вибору назви Собору … свідомо уникали назви Вселенського Собору по тій причині, що на цей Собор не запрошуються західні християни, як це було завжди в древній Церкві під час скликання Вселенських Соборів. Таким чином, авторитет цього Собору буде розповсюджуватись лише на середовище Православної Церкви».

Про основні питання і проблеми в ході підготовки до майбутнього Всеправославного Собору присутнім розповів Голова Синодальної комісії з міжправославних зв’язків і голова Міжправославних підготовчих комісій митрополит Пергамский Іоанн. Про участь Константинопольського Патріархату в діяльності Всесвітньої Ради Церков високому зібранню доповів митрополит Сасімський Геннадій.

У комюніке за результати Синаксису також була приділена особлива увага гонінням на християн на Близькому Сході  і в Африці, «де ще й сьогодні розпинається Христос і місцеве християнське населення …, яке вимушене під тиском і насиллям релігійних фанатиків залишати свої батьківські оселі і … шукати гостинної безпеки на Заході». Константинопольський Патріархат висловлює свою солідарність «з цими християнськими общинами і перед лицем міжнародних організацій відстоює право кожного народу вільно поклонятися своєму Богу, а також проголошує, що релігія повинна об’єднувати народи і цивілізації і бути основою культури і людяності».