Тернопільська облдержадміністрація використовує радянські методи боротьби з Церквою.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, таку думку висловив голова інформаційного відділу УПЦ єпископ Ірпінський Климент, коментуючи рішення Тернопільської ОДА від 28 серпня цього року про внесення змін до статуту громади УПЦ на честь апостола Іоанна Богослова в селі Колосова Кременецького району на Тернопільщині.

Відео дня

За словами єпископа Климента, згідно з цим рішенням місцева громада УПЦ змінює конфесію та перетворюється в громаду Української Православної Церкви Київського Патріархату.

голова інформаційного відділу УПЦ єпископ Ірпінський Климент,

«Цьому передував тривалий конфлікт, який спровокували "гастролери" місцевого осередку «Правого сектору». Вони з весни стали навідуватися до села, агітувати за перехід релігійної громади до УПЦ КП, провокуючи між селянами міжрелігійну ворожнечу. Однак значна частина жителів Колосової не захотіла переходити до Київського Патріархату. Коли ж задумка провокаторів від "Правого сектора" не вдалася, ті стали відкрито залякувати селян. Щонеділі до церкви з’їжджалися загони молодиків у камуфляжах та балаклавах, які навіть не приховували, що мають при собі палі, ножі та газові балончики. Кілька разів для залякування використовували навіть бійцівських собак без намордників. Міліція за цим лише спостерігала зовні», – зазначає єпископ Климент.

За його словами, місцеві прихильники УПЦ не поступилися.

«Адже в них були всі документи, які підтверджували право громади УПЦ на храмове приміщення та земельну ділянку під ним. Вони пропонували опонентам з Київського Патріархату, щоб ті зареєстрували собі в селі громаду, а потім всім селом допомогти їм збудувати другу церкву, щоб не було між селянами конфлікту. Як виявилось, тамтешнім провокаторам міжконфесійного конфлікту храм УПЦ КП у селі був не потрібен, адже вони досі не подали заяви на реєстрацію такої громади. Їх мета – знищити сільську громаду УПЦ. Тому ініціатори конфлікту підробили документи та вимагали від Тернопільської ОДА внести зміни до статуту громади УПЦ таким чином, щоб прописати в ньому приналежність до Київського Патріархату», – підкреслює священнослужитель.

Єпископ Климент зазначає, що представники місцевої влади довго вагалися та не виносили жодного рішення.

«Адже Київський Патріархат у селі Колосова не мав жодних юридичних підстав для претензій на культову споруду. Більш того, Кременецький районний суд від 26 серпня 2015 року ухвалив Іменем України заборонити Тернопільській ОДА приймати рішення про реєстрацію нової редакції статуту релігійної громади «Парафія Святого Апостола Іоанна Богослова» села Колосова. Та все ж провокатори продовжували тиснути на місцеву владу з метою примусити перереєструвати статут релігійної громади. З цією метою вони навіть вдалися до блокування траси «Київ – Чоп». Як наслідок, 28 серпня, в день Успіння Богородиці, голова Тернопільської ОДА реєструє зміни до статуту громади УПЦ і тим самим її ліквідує, перетворюючи на громаду іншої конфесії», – говорить голова інформвідділу УПЦ.

За словами єпископа, губернатор Тернопільщини також подав позов до суду про відміну права власності релігійної громади на храм з метою його повторної націоналізації.

«Адже перша націоналізація сталася відразу після приходу на Західну Україну радянської влади. Жителям Колосової, які виступають проти такого рішення, не лишається нічого іншого, як зібратися для пікетування Тернопільської ОДА, яке розпочалося  4 вересня о 8.00. Селяни збентежені, адже маючи дозвіл ОДА, прихильники Київського Патріархату вже найближчої неділі мають намір силоміць захопити храм і не пустити туди тих, хто роками його будував і молився в ньому. Як видно, Тернопільська ОДА не підкоряється ані українським законам, ані українському суду. Тому такі дії можна розцінювати як неприхований сепаратизм», – вважає єпископ УПЦ.  

ВІДЕО тут

З відповідними документами можна ознайомитись на офіціному сайті УПЦ