Фото

31 серпня, у день пам’яті святих мучеників Флора і Лавра, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Божественну літургію у Вознесенському (Флорівському) жіночому монастирі Києва.

Під час малого входу, з нагоди 30-річчя знаходження на посаді настоятельниці Вознесенського (Флорівського) монастиря, ігуменя Антонія була нагороджена правом носіння другого хреста та орденом преподобних Антонія і Феодосія Печерських І ступеня. Також було нагороджено старшого клірика обителі протоієрея Євгенія Запорожця орденом святителя Петра Могили.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до чисельної пастви зі словом проповіді.

Відео дня

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Під час Літургії Його Блаженство звершив дияконську хіротонію над Сергієм Чорним, кліриком храму Покрови Пресвятої Богородиці Оболонського благочиння столиці.

По закінченні богослужіння відбувся хресний хід, після якого Блаженніший Митрополит Онуфрій підніс молитви святим мученикам Флору і Лавру, а також перед початком нового навчального року.

Насамкінець урочистого богослужіння, після многоліття, Його Блаженство привітав ігуменю, сестер та парафіян монастиря з престольним святом та благословив усіх.

*** Вознесенський (Флорівський) монастир є однією з найстаріших жіночих обителей Києва. Вперше він згадується в 1566 р. у стверджувальній грамоті польського короля Сигизмунда ІІ Августа, що була дана київському протопопу Якову Гулькевичу в спадкове володіння, з правом мати від нього прибутки. До 1918 р. в монастирі проживало більше 800 насельниць, були богадільня (до 100 місць), лікарня (до 10 місць), функціонувало училище для дівчаток з безкоштовним викладанням. Сьогодні Флорівська обитель нараховує 175 насельниць.

Офіційний сайт УПЦ