7 фактів про дитинство та молодість Предстоятеля УПЦ
7 фактів про дитинство та молодість Предстоятеля УПЦ

7 фактів про дитинство та молодість Предстоятеля УПЦ

13:09, 17.08.2015
4 хв.

Сьогодні, 17 серпня, виповнюється рік від дня інтронізації Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія.

До річниці інтронізації Митрополита Онуфрія Центр інформації УПЦ зробив підборку фактів із відкритих джерел про дитинство та молодість Предстоятеля Української Православної Церкви.

Відео дня

З родини священиків

Теперішній Предстоятель УПЦ (Орест Володимирович Березовський) народився в сім'ї священика. Його рідний брат також був священиком. У дитинстві нинішньому Предстоятелю УПЦ хотілося бути схожим на Василія Великого. Батько розповідав йому, як цей святитель ставав на молитву, коли сонце світило йому ще в потилицю, а коли закінчував молитву, сонце світило вже в обличчя. Але потім, за словами владики, він про це забув і виріс таким, як і всі діти.

Церква і гра у футбол

У дитинстві майбутній Митрополит Онуфрій постійно відвідував Церкву, але не завжди, зізнається він, йому цього хотілося. По неділях мама вела його до храму у той час, як в його селі хлопці збиралися грати у футбол. Бувало, що при цьому він нарікав: «Боже, так добре, хлопці грають у футбол, а мені до церкви йти».

Не комуніст

Блаженніший не був ні піонером, ні комсомольцем. Його класна керівниця була дружиною його старшого брата. І коли сказали, що будуть приймати в піонери, син священика того дня до школи не пішов. Але краватку йому все-таки довелося надіти, щоб не дорікали дружині його старшого брата. Разом з кількома однокласниками не бажав він вступати і в комсомол. Хоча їх змушували зробити це, викликали в учительську, ставили на коліна і змушували стояти так годинами.

Робота – навчання – робота

Після школи Орест (нині владика Онуфрій) закінчив професійно-технічне училище і пішов на підготовчі курси до університету. Рік провчився і вступив до Чернівецького технічного університету на вечірнє відділення. Вдень працював, щоб було на що жити. Батько не допомагав принципово, кажучи: «Я вас виростив, ви отримали освіту, тепер ви мені повинні допомагати, а не я вам». Тому майбутньому Предстоятелю доводилося днем ​​працювати, а після цього до пізнього вечора вчитися, і так щодня.

Електрик і зразковий студент

У молодості майбутній Митрополит Київський працював у електриком - спочатку з монтажу слабкострумових ліній, а потім - на ткацькій фабриці. Паралельно навчався. Приїжджаючи у рідне село, сідав на піч, брав книги і розв'язував задачі. В університеті він був серед кращих студентів. Одного разу його навіть запросили виступити на радіо.

Освітній поворот

Навчаючись на третьому курсі університету, Орест Березовський подумав: «А чи треба вчитися далі?» Мовляв, все одно не було планів працювати за фахом, пройде два-три роки, і все забудеться. Тоді майбутній владика вирішив залишити університет і вступити до семінарії. За його словами, такі дисципліни, як історія, математика, хімія, фізика, які він встиг вивчити за три університетських роки, йому в житті знадобилися. 

Тричі людина

Митрополит Онуфрій знає англійську мову. Вивчити її він вирішив, коли першого разу побував у Канаді. Певну базу мав ще зі школи, університету, семінарії та академії. Коли він летів вперше до Канади, до нього підсів канадець і почав з ним розмовляти. Тоді владика зрозумів, що потрібно знати мову, щоб відчувати себе вільно. Крім англійської, він знає ще румунську і грецьку. Правда, останню, через відсутність практики, за його словами, трохи призабув.

Підготував Євген Середа, Центр інформації УПЦ

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся