с

2 серпня, у день пам’яті святого пророка Божого Ілії, престольне свято відзначає найдревніший храм м. Києва – Іллінська церква на Подолі, повідомляє сайт orthodox-church.kiev.ua.

З нагоди свята Предстоятель Української Православної Церкви митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив у Свято-Іллінському храмі Божественну літургію.

Його Високопреосвященству співслужили: митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, єпископ Діонісій (Константинов), настоятель храму протоієрей Віталій Косовський, священнослужителі храму, духовенство Києва та України.

Відео дня

Богослужіння пройшло під відкритим небом, перед входом до храму.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді, в якій згадав житіє та ревність святого пророка Ілії, а також закликав кожного слідувати за Богом.

За Літургією була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Наприкінці богослужіння митрополит Онуфрій привітав настоятеля, духовенство та вірних з престольним святом.

*  *  *

я

Іллінська церква - перший православний храм, збудований у столиці Київської Русі. За переказами, він вибудуваний київськими князями Аскольдом і Діром. У «Повісті временних літ», складеної прп. Нестором Літописцем говориться, що в 945 р., при укладенні мирного договору між Руссю і Візантією, було звершено богослужіння в церкві Святого Іліі. Іллінський храм знаходився біля берегів Дніпра і Почайни, до 988 р. був єдиним у місті, і хрещення киян могло відбуватися біля його стін. Кам'яну церкву побудував у 1692 р. київський міщанин Петро Гудима.