1

Тенденція розлучень, а також  проблеми в сім’ях українських військових, які повернулись із зони бойових дій, пов'язані з посттравматичним стресовим розладом у бійців.  

Про це говорить голова сектора опіки воїнів-інтернаціоналістів та учасників бойових дій при Військовому відділі Української Православної Церкви ієрей В’ячеслав Яковенко, повідомляє Центр інформації УПЦ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Психологічні і духовні проблеми військових і їхніх родин: як повернути мир в душі?

Відео дня

«Все це наслідки посттравматичного синдрому. Тут може бути і агресія, і непорозуміння між подружжям. Щоб зберегти сім'ю, потрібно знайти себе. Все це пережили «афганці». Деякі й досі переживають. Але їм було важче, адже проблему замовчували, а реабілітацією не займалися», - зазначає отець В'ячеслав.

протоієрей В’ячеслав Яковенко

За його словами, легше подолати посттравматичний стресовий розлад, коли близькі оточують любов'ю.

«Багато чого зовнішнє тоді йде, але душа як була травмована, так і залишається. А хто цілитель душ наших? «Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені, і Я заспокою вас ...», – закликає Господь. Зрозуміло, це відноситься і до тих, кому після повернення з війни складно заново почати мирне життя», – говорить священнослужитель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 80% бійців АТО отримали психологічні травми, третині з них потрібна допомога психіатрів

Як повідомлялося, за даними Науково-дослідного центру гуманітарних проблем Збройних сил України, 80% українських військовослужбовців, задіяних в АТО, внаслідок інтенсивності бойових дій і часу перебування в зоні АТО отримали психологічні травми. Також, за статистикою, біля 40% шлюбів, укладених в Україні, розпадаються. За кількістю розлучень наша країна займає третє місце в Європі, після Росії та Білорусі.