19 липня, у неділю 7-ї седмиці по П’ятидесятниці, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Св. Олександро-Невському кафедральному соборі м. Ховелл штату Нью-Йорк.

Цього дня у кафедральному соборі зібралися численні віряни общини і гості, багато з яких до еміграції були прочанами і духовними чадами Блаженнішого митрополита Онуфрія (в час, коли Його Блаженство очолював Чернівецьку єпархію).

Вітаючи Предстоятеля УПЦ протопресвітер Валерій Лук’янов згадав попередні приїзди митрополита Онуфрія в собор, висловив своє співчуття страждаючому українському народу та побажав Його Блаженству на многая літа милості Божої, здоров’я і спасіння.

Відео дня

Вітаючи Предстоятеля Української Православної Церкви, митрополит Іларіон подякував митрополиту Онуфрію за відвідування собору та Свято-Троїцької обителі, спільне служіння і молитву, які принесли радість і духовенству, і прихожанам. На згадку про спільне богослужіння у Св. Александро-Невському соборі митрополит Іларіон підніс владиці Онуфрію копію мироточивої Гавайської-Іверської ікони Божої Матері.

Чудотворна Іверська Гавайська мироточива ікона Богородиці стала чудесним чином виділяти миро у будинку благочестивого православного подружжя в Гонолулу, штат Гаваї, 23 вересня / 6 жовтня 2007. Це явище було визнано справжнім і чудесним Архієрейським Собором Руської Православної Церкви Закордоном. Цей образ відомий зціленнями багатьох благочестивих людей від раку, сліпоти та інших хвороб.

Зроблений в Росії список зі зниклої Монреальської-Іверської ікони Божої Матері був подарований парафіянину церковної громади на честь Монреальської-Іверської ікони м. Гонолулу, штат Гаваї, іподиякону Нектарію. В 2007 р – на рік відновлення канонічної спілкування Православної Церкви за кордоном з Московським Патріархатом, ця ікона почала рясно мироточити. Дивовижне мироточіння продовжується і по цей час.

Напередодні, 18 липня, перед початком Всенощного богослужіння, мироточива Гавайська-Іверська ікона Божої Матері була доставлена в Св. Александро-Невський собор з Джорданвілля.

У своєму слові Його Блаженство висловив радість служіння з єпископами, духовенством, багато з яких в цей недільний день з самих різних регіонів США приїхали в кафедральний собор заради спільного молитовного служіння.

«У цьому храмі я багато разів бував в силу того, що тут живуть мої родичі, численні друзі – незалежно від національності, просто православні християни, – сказав Блаженніший Владика Онуфрій. – Я дуже вдячний отцю Валерію – будівельнику цього собору. Під його керівництвом працювали його сини, вся його родина, всі парафіяни – всі трудилися, щоб створити таку красу, такий прекрасний храм. Все тут влаштовано благоліпно, і завжди, коли б я сюди не приїжджав, все налаштовує людини до молитви: і служіння, і спів, і архітектурна краса».

Владика Онуфрій побажав вірянам допомоги Божої в несенні випробувань – з молитвою, вдячністю і покаянням, побажав усім милості Божої і доброго здоров’я.

Його Блаженство привітав ключаря собору прот. Сергія Лук’янова, який напередодні відзначив день свого тезоіменитства і підніс йому наперсним хрест з прикрасами, виготовлений на честь ювілею 1000-річчя кончини св. рівноапостольного великого князя Володимира.

У відповідь, отець Сергій англійською мовою подякував високому гостю. Він пригадав, як митрополит Онуфрій відвідував цей храм ще до возз’єднання двох частин Руської Церкви. А тепер владика вперше служить у соборі як Предстоятель Української Православної Церкви – на радість духовенству і віруючих, які отримали в цей день великий дар – послужити, молитися, спілкуватися з архіпастирем і людиною – втіленням твердості духовної, мудрості Небесної й істинного чернечого смирення.

За матеріалами eadiocese.org